Alexandra av Hessen-Darmstadt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alexandra
Keiserinne
Alexandra Fyodorovna LOC 01137u.jpg
Født6. juni 1872[1][2][3][4]
Darmstadt[5]
Død17. juli 1918[1][3][4][6] (46 år)
Jekaterinburg[7]
Gravlagt Peter- og Pauluskatedralen, St. Catherine's Chapel
Ektefelle Nikolai II
ForeldreLudvig IV av Hessen-Darmstadt
Alice av Hessen-Darmstadt
Far Ludvig IV av Hessen-Darmstadt
Mor Alice av Hessen-Darmstadt
Søsken
6 oppføringer
Viktoria av Hessen-Darmstadt, Elisabeth av Hessen-Darmstadt, Princess Irene of Hesse and by Rhine, Marie av Hessen-Darmstadt, Prince Friedrich of Hesse and by Rhine, Ernst Ludvig av Hessen-Darmstadt
Barn Olga
Tatjana
Maria
Anastasia
Aleksej
Beskjeftigelse Empress consort
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Hessen
Utmerkelser Andreasordenen, Sankta Katarinas orden, Victoria og Albert-ordenen
FyrstehusRomanov og Hesse-Darmstadt
Signatur
Alexandra av Hessen-Darmstadts signatur

Maleri av Laurits Tuxen fra bryllupet mellom Nikolai II og Alexandra som fant sted i kapellet på Vinterpalasset 26. november 1894. Blant de som er portrettert ; mot veggen og til høyre for vinduet fra venstre til høyre: Christian IX av Danmark, Maria Feodorovna, Olga Alexandrovna, Ksenia Aleksandrovna av Russland, Maria Pavlovna d.e., Olga av Russland, den fremtidige Edvard VII, Georg Aleksandrovitsj av Russland og Henrik av Preussen (1862-1929). Maleriet henger i Buckingham Palace.

Alexandra («Alix») av Hessen-Darmstadt, senere Alexandra Feodorovna Romanova, russisk: Императрица Александра Фёдоровна Романова, (født 6. juni 1872 i Darmstadt i storhertugdømmet Hessen i Det tyske rike, død 17. juli 1918 i Jekaterinburg) var gift med tsar Nikolai II av Russland av huset Holstein-Gottorp og siste keiserinne av Russland. Hun ble henrettet sammen med familien i juli 1918.

Alexandra er i tillegg kjent for å ha vært en av de mest prominente kongelige som var bærer av den arvelige blødersykdommen hemofili som sønnen Aleksej var født med. Hun var også en klar tilhenger av eneveldet i Russland. Hennes bekjentskap med Rasputin er også en del av hennes ettermæle.

Alexandra vokste opp som prinsesse av Hessen og ved Rhinen. Hennes far var storhertug Ludvig IV av Hessen-Darmstadt, hennes mor storhertuginne Alice av Hessen-Darmstadt, datter av den britiske dronning Victoria (av huset Hannover). Hennes fetter var Tysklands keiser og Preussens konge Wilhelm II.

Alexandra møtte Nikolai i en alder av 12 og giftet seg som 22-åring den 26. november 1894 i Vinterpalasset i St. Petersburg. Dette kjærlighetsekteskapet ble inngått til tross for betenkeligheter fra familien, inkludert bestemoren Victoria av Storbritannia.

Under første verdenskrig reiste Nikolai til fronten og overlot styringen av landet til Alexandra.

Selv om Nikolai abdiserte i 1917, ble hele familien henrettet av bolsjevikene natten til den 17. juli 1918. Datteren Anastasia skal ifølge en vandrehistorie ha overlevd, men det er lite trolig.

Barn[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Alexandra empress consort of Russia, biography/Alexandra-empress-consort-of-Russia
  2. ^ the peerage, 9. okt. 2017, Victorie Alix Helene Luise Beatrice Prinzessin von Hessen und bei Rhein, p10069.htm#i100686
  3. ^ a b FemBio, 9. okt. 2017, Alexandra Fjodorowna (Alix von Hessen), 541
  4. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Alexandra Feodorovna Romanova, 8391065
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 11. des. 2014
  6. ^ SNAC, 9. okt. 2017, Alexandra Feodorovna (Alix of Hesse), w6r21x1b
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, 31. des. 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]