Thereseordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Prinsesse Tatjana Jusupova med den bayerske Thereseordenen over brystet. Oljemaleri fra 1858 av Franz Xaver Winterhalter

Thereseordenen (tysk: Theresienorden) er en bayersk orden innstiftet 12. desember 1827 av dronning Therese av Bayern, som var gift med kong Ludwig I av Bayern. Ordenen ble tildelt ubemidlede adelskvinner og regnes derfor som en dameorden. Etter at Bayerns siste konge døde i 1919 gikk Thereseordenen ut av bruk.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen hadde én klasse, med to kategorier medlemskap: Ordinært medlemskap og æresmedlemskap. Med ordinært medlemskap fulgte en årlig pensjon.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Thereseordenen består av et hvitkantet blåemaljert malteserkors med kongekrone. I korsvinklene finnes to hvite og to blå spissruter. Disse er hentet fra Bayerns riksvåpen. Midtmedaljongen er hvit med en gyllen «T» omgitt av en grønn krans.

Ordensbåndet er hvitt med en bred og en smalere lys blå stripe ved hver kant.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen opptok ubemidlede og ugifte adelskvinner som medlemmer. Ved ekteskap eller bedret økonomisk stilling gikk ordensmedlemmet over fra ordinært medlemskap til æresmedlemskap. Ordenen hadde opprinnelig et begrenset medlemskap på tolv damer. Seks av disse fikk en årlig støtte på 300 gylden, mens de seks andre ble støttet med 100 gylden per år. Utenlandske adelskvinner kunne opptas som æresmedlemmer i ubegrenset antall.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Gritzner, Maximilian: Handbuch der Ritter- und Verdienstorden, Leipzig, 1893, s. 34–35