Anastasia Nikolajevna av Russland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Storfyrstinne Anastasia Nikolajevna av Russland

Hennes Keiserlige Høyhet Storfyrstinne Anastasia Nikolajevna av Russland (Anastasija Nikolajevna Romanova), (på russisk: Великая Княжна Анастасия Николаевна Романова), (født 5. junijul./ 18. juni 1901greg., død 17. juli 1918), var yngste datter av tsar Nikolaj II av Russland, den siste hersker i keiserriket Russland, og hans kone Aleksandra Fjodorovna.

Anastasia var den yngre søster av storfyrstinnene Olga, Tatjana og Maria, og var den eldre søsteren til Aleksej, kronprins av Russland. Hun ble henrettet sammen med sin familie den 17. juli 1918, skutt av styrker fra det bolsjevikiske hemmelige politi.

Siden har en rekke påstander om at hun skal ha overlevd vært fremholdt, men de fleste regner dem som usannsynlige. DNA-analyser av de skjelettrestene som er funnet av tsarfamilien har slått fast at ingen av dem overlevde.

Flere personer har hevdet at de var den overlevende Anastasia. Mest kjent er Anna Anderson, en kvinne i Tyskland. Andre omfatter Nadezjda Vasilijeva, Eugenia Smith, Eleonora Kruger og Natalia Bilikhodze.