Alexander VIII

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alexander VIII
Alexander VIII
Alexander VIII 1.jpg
Født Pietro Vito Ottoboni
22. april 1610
Venezia, Italia
Død 1. februar 1691
Roma, Italia
Begravet Peterskirken
Nasjonalitet Italia
Religion Den romersk-katolske kirke
Dåpsnavn Pietro Vito Ottoboni
Innsatt 6. oktober 1689
Saligkåret -
Helligkåret -
Festdag -
Forgjenger Innocent XI
Etterfølger Innocent XII

Alexander VIII (født Pietro Vito Ottoboni 22. april 1610, død 1. februar 1691) var pave fra 1689 til sin død i 1691. Han ble 80 år.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Pietro Ottoboni ble født i en rik velstående venetiansk familie og var sønn av Marco Ottoboni, kansleren av Republikken Venezia. Hans tidlige studier ble gjennomført med utmerkede karakterer[trenger referanse] på Universitetet i Padova, hvor han fikk en doktorgrad i kanonisk rett og borgerrett i 1627.

Guvernør av Terni, Rieti og Spoleto[rediger | rediger kilde]

Han reiste til Roma under pave Urban VIIIs pontifikat og ble der gjort til guvernør av Terni, Rieti og Spoleto. Han var også revisor for Rota i 14 år. Etter en forespørsel fra Den venetianske republikk ble han gjort til kardinal av pave Innocent X i 1652 og ble senere gitt bispedømmet Brescia, i venetiansk territorium, hvor han bodde i mangfoldige år i midten av sitt liv.

Pave[rediger | rediger kilde]

Den 6. oktober 1689 ble Ottoboni, med støtte fra kong Ludvig XIV av Frankrike valgt til pave. Ludvig returnerte så i 1690 Avignon og Venaissin til Kirkestaten.

Alexander VIII ervervet i under sitt pontifikat dronning Christina av Sveriges bibliotek, med alle dets håndskrifter, for Vatikanbiblioteket.

Alexander VIII assisterte under den store tyrkiske krig sitt hjemlige Venezia med generøse subsidier i krigen mot det ottomanske rike, og stilte dessuten med galeier og 2.000 infanterisoldater for felttoget i Albania.

I spørsmålet om de gallikanske artikler gav paven ikke etter. Han fordømte den franske gallikanismen i 1690 med konstitusjonen Inter multiplices.[trenger referanse] Den 16. oktober 1690 helligkåret han Johannes av Gud.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Innocent XI
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Innocent XII