Alexander VIII

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alexander VIII
Alexander VIII
Alexander VIII 1.jpg
FødtPietro Vito Ottoboni
22. april 1610
Venezia, Italia
Død1. februar 1691 (80 år)
Roma, Italia
Gravlagt Peterskirken
Utdannet ved Universitetet i Padova
Beskjeftigelse Katolsk prest
Nasjonalitet Republikken Venezia
DåpsnavnPietro Vito Ottoboni
Innsatt6. oktober 1689
Saligkåret-
Helligkåret-
Festdag-
ForgjengerInnocent XI
EtterfølgerInnocent XII

Alexander VIII (født Pietro Vito Ottoboni 22. april 1610 i Venezia, død 1. februar 1691 i Roma) var pave fra 1689 til sin død i 1691. Han ble 80 år.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Pietro Ottoboni ble født i en rik velstående venetiansk familie og var sønn av Marco Ottoboni, kansleren av Republikken Venezia. Han studerte ved Universitetet i Padova, hvor han fikk en doktorgrad i kanonisk rett og borgerrett i 1627.

Guvernør av Terni, Rieti og Spoleto[rediger | rediger kilde]

Han reiste til Roma under pave Urban VIIIs pontifikat og ble der gjort til guvernør av Terni, Rieti og Spoleto. Han var også revisor for Rota i 14 år. Etter en forespørsel fra Den venetianske republikk ble han gjort til kardinal av pave Innocent X i 1652 og ble senere gitt bispedømmet Brescia, i venetiansk territorium, hvor han bodde i mangfoldige år i midten av sitt liv.

Pave[rediger | rediger kilde]

Den 6. oktober 1689 ble Ottoboni, med støtte fra kong Ludvig XIV av Frankrike valgt til pave. Ludvig returnerte så i 1690 Avignon og Venaissin til Kirkestaten.

Alexander VIII ervervet i under sitt pontifikat dronning Christina av Sveriges bibliotek, med alle dets håndskrifter, for Vatikanbiblioteket.

Alexander VIII assisterte under den store tyrkiske krig sitt hjemlige Venezia med generøse subsidier i krigen mot Det ottomanske rike, og stilte dessuten med galeier og 2.000 infanterisoldater for felttoget i Albania.

I spørsmålet om de gallikanske artikler gav paven ikke etter. Han fordømte den franske gallikanismen i 1690 med konstitusjonen Inter multiplices.[trenger referanse] Den 16. oktober 1690 helligkåret han Johannes av Gud.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Innocent XI
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Innocent XII