Alessandro Piazza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alessandro Piazza
Født20. juli 1915[1]Rediger på Wikidata
Genova
Død16. sep. 1995[1]Rediger på Wikidata (80 år)
Albenga
BeskjeftigelseKatolsk prest (1938–), bibelforsker, katolsk biskop (1965–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Bishop of Albenga-Imperia (1965–1990) Rediger på Wikidata
NasjonalitetItalia (19461995)
Kongedømmet Italia (19151946)
Katedralen i Albenga
Bispedømmet Albenga-Imperia i Italia

Alessandro Piazza (født 20. juli 1915 i Genova i Italia, død 16. september 1995) var en italiensk bibelforsker og katolsk biskop av Albenga.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Alessandro Piazza studerte ved det erkebiskoppelige småseminar og senere ved Albengas presteseminar. Den 11. juli 1938, i en alder av 22 år, ble han presteviet i katedralen San Lorenzo i Genova. Erkebiskopen av Genova, kardinal Pietro Boetto, sendte ham for å fortsette sine studier i hellige skrifter og teologi ved Det pavelige bibelinstitutt i Roma. Der tok han lisensiatgraden og ble utnevnt til lærer i hebraisk og Den hellige skrift ved erkebispedømmet Albengas presteseminar.

Biskop av Albenga[rediger | rediger kilde]

Den 18. mai 1965 ble han utnevnt av pave Paul VI til biskop av Albenga; han ble bispeviet i Genova-katedralen 24. juni. Hovedkonsekrator var kardinal Giuseppe Siri, Genovas erkebiskop. Medkonsekratorene var biskop Pietro Zuccarino av Bobbio og erkebiskop Franco Costa som hadde vært biskop av Crema.

Som biskop hadde han tilsyn med den fullstendige restaurering av katedralen San Michele i Albenga, som gav den tilbake dens opprinnelige romanske stil. Han grunnla også Institutt for religionsvitenskap i bispedømmet og fremmet den kulturelle gjenoppliving av presteskapet og lekfolket i lys av Det andre Vatikankonsil, som han var deltaker av i dets siste sesjon.

Som bibelteologr fungerte han som sekretær for bispekomiteen og som medlem av redaksjonen for CEI-versjonen av Bibelen - Bibbia CEI - altså den offisielle italienske katolske oversettelse av Bibelen for liturgisk bruk utgitt i 1971. Sammen med bibelteologen Enrico Galbiati skrev han boken Pagine difficili della Antico Testamento), hvorav mange italienske utgaver ble utgitt og som ble oversatt til engelsk, spansk, polsk og russisk.

1. desember 1973 endret bispedømmet Albenga, som ble opprettet i det femte århundre, navn uten å endre strukturen, og fikk navnet bispedømmet Albenga-Imperia, for bedre å gjenspeile tilstedeværelsen av hovedstaden i Liguria som alltid hadde vært en del av dens territorium. Med endringen i bispedømmets navn ble Piazzas tittel endret til biskop av Albenga-Imperia.

Den 6. oktober 1990 aksepterte pave Johannes Paul II at han trakk seg fra den pastorale ledelse av bispedømmet på grunn av høt alder, og utnevnte Mario Meini til hans etterfølger. Piazza trakk seg tilbake til presteseminaret i Albenga, hvorfra han samarbeidet med sin etterfølger til sin død 16. september 1995.

Piazza ble gravlagt i høyre skip under alteret til det hellige sakrament i Albenga-katedralen.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b BeWeb, BeWeB person-ID 2352, besøkt 14. februar 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ catholic-hierarchy.org piazza, lest 10. januar 2022