Albert le Comte de Dorville

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Albert le Comte de Dorville eller Wu Edruo (født 12. august 1621 i Brussel i dagens Belgia, død 8. april 1662 i Agra i India) var en katolsk kinamisjonær tilhørende jesuittordenen. Han ankom Macao i 1658. Han virket i Jiangzhou i Shanxi og i Xi'an i Shaanxi, og derfra dro han sammen med pater Johann Grueber til Kham i Tibet (der de var to måneder i Lhasa), Nepal, Bengal, Benares og så til Agra, der han døde.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dorville kom fra adelsslekt og tilbrakte mye av sin oppvekst ved greven av Neuburgas hoff.[trenger referanse] Han sluttet seg til jesuittordenen i 1646.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Mens han studerte teologi ved universitetet i Leuven fulgte han Kina-forelesningene gitt av den italienske jesuittpater og kinamisjonær Martino Martini som da var på gjennomreise.

Tillatelse til å bli kinamisjoner ble gitt av hans ordensprobinsial, og kort etter at han ble presteviet i 1654 dro Dorville til pater Martino Martini i Roma, og ledsaget ham på hans returreise til Kina.

Avreisen var fra Lisboa i april 1657. Martini, Dorville og 17 andre jesuitter (blant annet Ferdinand Verbiest) ankom Macao den 17. juli 1658, etter en anstrengende og lang reise med mange dødsfall underveis. Som vanlig var for alle nyankomne, tilbrakte Dorville noen tid i Macao for å lære seg kinesisk. Han ble så sendt som misjonær til provinsen Shanxi.

Etter kort tid ble han derfra kalt til Peking og utpekt til å ledsage pater Johann Grueber på en reise tilbake til Europa. Grueber ble sendt til Roma av sin orden for å forsvare den jesuittiske astronom Adam Schall mot anklagen om å «fremme overtroisk bruk» (han arbeidet på den kinesiske kalender). Ettersom sjøreise på den tid var blitt både mer vanskelig og mer usikker - portugiserne var i ferd med å miste sitt handelsmonopol og nederlandske skip var i farvannene - bestemte de seg for å forsøke seg på en utforskende ferd til lands, som - hvis vellykket - kunne bidra til å knytte Kina og Europa tettere sammen.

Første strekning førte dem til Goa. De forlot Beijing den 13. april 1661. Grueber og Dorville kom inn i Tibet den 13. juli, og tilbragte to måneder (oktober og november) i landets hovedstad Lhasa. De reisende krysset Himalayafjellene, kom inn i Nepal og oppholdt seg en måned i Katmandu (januar 1662). Derfra kom de ned til slettelandet rundt floden Ganges og kom inn i India (8. februar). De besøkte Patna og Benares før de til slutt ankom Agra (31. mars), som hadde vært hovedstad i Mogulriket.

Dorville var blitt syk under den krevende reisen og døde 8. april 1662, én uke etter ankomsten i Agra.

Evaluering[rediger | rediger kilde]

For resten av reisen fra Goa til Europa ble Grueber ledsaget av Heinrich Roth, en jesuitt som var ekspert på sanskrit. Etter ankomsten i Roma i 1664 avla Grueber en rapport om den lange reisen. Mange interessante observasjoner - geografiske, kulturelle og sosio-religiøse - var blitt foretatt underveis. Selve tanken om å finne en alternativ farbar reisevei fra Kina til Europa til sjøveien fra Macao var imidlertid mislykket - deres reiserute var alt for hasardiøs og anstrengende.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Wessels: Early Jesuit travellers in Central Asia (1603–1721), Haag, 1924.
  • F. Braumann (red.): Johannes Grueber. Als Kundschafter des Papstes nach China (1656–1664), Stuttgart, 1985.

Se også[rediger | rediger kilde]

Liste over kinamisjonærer tilhørende jesuittordenen