Alangium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Alangium
Alangium salviifolium
Alangium salviifolium
Vitenskapelig(e)
navn
:
Alangium
Lam.
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: kornellordenen
Familie: kornellfamilien
Antall arter: 24
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Afrika, Asia, Australia, stillehavsøyene
Arter:

Alangium er en planteslekt som i APG IV-systemet regnes til kornellfamilien. Den ble tidligere ofte regnet til en egen familie, Alangiaceae.

Artene er løvfellende eller eviggrønne trær, busker eller lianer. Bladene er hele med buete nerver og sitter spredt. Blomstene er tvekjønnede og sitter i sidestilte kvaster. Det er 4–10 begerblad og like mange kronblad. Frukten er en steinfrukt med ett eller to frø.

De fleste artene vokser i tropiske og subtropiske deler av Øst- og Sørøst-Asia. Fem arter finnes utenom dette området. Alangium platanifolium har en utbredelse som strekker seg fra Øst-Asia inn i Russlands fjerne østen. Alangium chinense (i vid betydning) er utbredt fra Sørøst-Asia til Afrika. Alangium salviifolium har den største utbredelsen, fra Afrika til Australia, Fiji og Ny-Caledonia. Alangium villosum forekommer fra Sørøst-Asia til Australia og de vestlige stillehavsøyene. Alangium grisolleoides er endemisk for Madagaskar.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • «Alangiaceae». Flora of China. Besøkt 2. juli 2017. 
  • C.M. Feng, S.R. Manchester og Q.Y. Xiang (2009). «Phylogeny and biogeography of Alangiaceae (Cornales) inferred from DNA sequences, morphology, and fossils». Mol. Phylogenet. Evol. 51 (2): 201–214. ISSN 1055-7903. PMID 19405190. doi:10.1016/j.ympev.2009.01.017. 
  • «Alangiaceae». L. Watson og M.J. Dallwitz (1992–) The families of flowering plants. Besøkt 2. juli 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]