Hopp til innhold

Aladdin (2019)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aladdin
Generell informasjon
SjangerFantasyfilm
Utgivelsesår2019
Prod.landUSA
Lengde128 minutter. min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiGuy Ritchie
ProdusentDan Lin
ManusforfatterJohn August
MusikkAlan Menken
Foran kamera
Hovedrolle(r)Will Smith
Mena Massoud
Naomi Scott
BirollerMarwan Kenzari
Navid Negahban
Nasim Pedrad
Annen informasjon
Prod.selskapWalt Disney Pictures
DistributørWalt Disney Studios Motion Pictures
Premiere24. mai 2019 i USA
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Aladdin er en amerikansk musikalsk fantasyfilm fra 2019, produsert av Walt Disney Pictures.

Filmen ble regissert av Guy Ritchie, fra et manus Ritchie skrev i samarbeid med John August. Filmen var en tilpasning av Disneys animasjonsfilm Aladdin fra 1992 med samme navn, som i seg selv var basert på en av historiene fra Tusen og en natt. Hovedrollene spilles av blant andre Will Smith, Mena Massoud og Naomi Scott. Handlingen følger Aladdin, en lutfattig gatetyv, samtidig som han forelsker seg i prinsesse Jasmine. Men Aladdin blir også venn med en ønskebevilgende blå ånd, og de må slåss mot den ondskapsfulle Jafar.

Aladdin ble først publisert på kino i USA den 24. mai 2019. Når de planla å gjenskape Aladdin, kunngjorde Disney i 2015 at de også ønsket å produsere en «prequel» til Aladdin under tittelen Genies. Denne nye filmen var planlagt å hovedsakelig fokusere på åndene og deres rike, og skulle avsløre hvordan Aladdins ånd egentlig havnet inni den magiske lampen. Forfatterne Mark Swift og Damian Shannon ble ansatt for å skrive manuset. Men fra og med 2021 ble filmen angivelig skrotet.[1]

En annen spin-off med fokus på prins Anders ble annonsert i desember 2019, og skulle være under utvikling for Disney+ hvor Jordan Dunn og Michael Kvamme skulle skrive manus. Billy Magnussen skulle gjenspille hans egen rolle fra denne Aladdin-filmen. I april 2021 uttalte Magnussen at prosjektet fremdeles var under utvikling, men at forfatterne Shane Andries og Chris Smith var ansatt for å gjøre tilleggsarbeid angående manuset.[2]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Aladdin, en tyv fra den fiktive arabiske byen Agrabah og apen hans Abu, møter prinsesse Jasmine - som har sneket seg vekk fra hennes beskyttede liv ved palasset. Jasmine ønsker å etter hvert etterfølge faren sin som sultan, men det blir forventet at hun i stedet skal gifte seg med en av hennes kongelige friere. En av disse frierne inkluderer den sjarmerende, men unge og uvitende, prins Anders. Jafar, en vesir, planlegger å styrte sultanen, og er i den forbindelse på jakt etter en magisk lampe gjemt i en skjult hule. Jafars kjæledyr-papegøye Iago legger merke til Aladdin og Abu, som sniker seg inn i det kongelige palasset for å besøke Jasmine. Aladdin blir deretter tatt til fange av Jafar. Han tilbyr å gjøre Aladdin rik nok til å imponere prinsesse Jasmine, i bytte mot at Aladdin må hente den magiske lampen først.

Men Jafar advarer Aladdin om aldri ta med seg noen andre skatter fra hulen. Inne i hulen frigjør Aladdin et magisk teppe, og finner lampen. Men Abu klarer ikke motstå å ta på noen av de andre skattene, og dette får hele hulen til å kollapse veldig raskt. Aladdin får den magiske lampen til Jafar. Men Jafar sparker Aladdin og Abu ned i hulen igjen. Men Abu rekker så vidt å stjele lampen tilbake. Fanget i hulen gnir Aladdin på lampen, og dette tilkaller den allmektige ånden inni lampen. Ånden forklarer at den har muligheten til å oppfylle tre ønsker for Aladdin. Fast bestemt på å starte et forhold til Jasmine, bruker Aladdin sitt første ønske om å bli en prins. Han lover også å bruke sitt tredje ønske for å frigjøre Ånden fra lampen, og gjøre ånden til et menneske. Aladdin kommer seg tilbake til Agrabah under navnet prins Ali av Ababwa, men han sliter med å imponere Jasmine.

Ånden utgir seg for å være Aladdins menneskelige ledsager, men får raskt romantiske følelser for Dalia - medlem av Jasmines tjenerskap. Aladdin og Jasmine knytter bånd når han tar henne med på en flytur med det magiske teppet. Men Jasmine narrer ham til å avsløre hans egentlige identitet som Aladdin. Han lyve for henne og påstår at han faktisk er en prins, men at han tidligere kledde som en fattig person for å utforske Agrabah før han kom dit offisielt som prins. Jafar oppdager også Aladdins sanne identitet, og at han fremdeles har den magiske lampen. Ånden redder Aladdin, på bekostning av Aladdins andre ønske. Aladdin vender deretter tilbake til det kongelige palasset, for å forhindre Jafars trolldom over sultanen, og avslører planene hans.

Jafar blir deretter arrestert og fengslet i fangehullene. Sultanen tillater Aladdin å gifte seg med Jasmine. Aladdin bestemmer seg for å bruke sitt siste ønske på seg selv, fordi han er redd for å miste Jasmine hvis sannheten hans kommer frem. Men dette får ånden til å føle seg forrådt. Frigitt av Iago stjeler Jafar lampen, og blir åndens nye mester. Jafar bruker sitt første ønske for å bli ny sultan. Men Jasmine minner palass-vaktene om deres sanne lojalitet, og dette vender vaktene mot Jafar. Han benytter sitt andre ønske for å bli verdens mektigste trollmann. Aladdin og Abu blir sendt i eksil til en frossen ødemark. Vaktene og Jasmines kjæledyr-tiger Rajah blir også fengslet. Jafar truer deretter med å drepe både sultanen og Dalia, med mindre Jasmine går med på å gifte seg med Jafar.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

 • Will Smith som den blå ånden: En komisk og vennlig djinn som har makten til å gi tre ønsker til den personen som har fått tak i den magiske lampen hans.
 • Mena Massoud som Aladdin: En fattig, men godhjertet tyv fra Agrabah, som blir forelsket i prinsesse Jasmine.
 • Naomi Scott som Jasmine: Sultanens datter, og prinsessen av Agrabah. Hun forelsker seg i Aladdin.
 • Marwan Kenzari som Jafar: En ondskapsfull, villedende og maktsyk trollmann. Vesir av Agrabah som er frustrert over sultanens måter å herske på, og planlegger et komplott for å styrte sultanen.
 • Navid Negahban som en sultan: Den kloke og edle herskeren av Agrabah, som ønsker å finne en passende ektemann til hans datter Jasmine.
 • Nasim Pedrad som Dalia: Jasmines lojale tjener, og fortrolige.
 • Billy Magnussen som prins Anders: En frier, og potensiell ektemann, for Jasmine - fra et kongerike kalt Skånland.
 • Numan Acar som Hakim: Lederen for palass-vaktene som er lojale mot sultanen av Agrabah.
 • Alan Tudyk som stemmen til Iago: Jafars intelligente skarlagenrøde papegøe.
 • Frank Welker gir stemmen til en luekapusin ved nanv Abu: Aladdins kleptomane, men veldig lojale, kjæledyr.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Upcoming Disney Live-Action Remakes/Adaptations». thedisinsider.com (engelsk). 29. mai 2021. Besøkt 1. november 2021. 
 2. ^ Couch, Aaron; Couch, Aaron (22. april 2021). «Billy Magnussen on ‘Made for Love’ and Pitching His ‘Aladdin’ Spinoff». The Hollywood Reporter (engelsk). Besøkt 1. november 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]