Al Ain

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Al Ain

Flagg

LandDe forente arabiske emiraters flagg De forente arabiske emirater
EmiratAbu Dhabi
Areal13 100 km²
Befolkning766 936 (2017)
Bef.tetthet58,54 innb./km²
Høyde o.h.292 meter
Nettsidewww.dmt.gov.ae/aam
Kart
Al Ain
24°12′27″N 55°44′41″Ø

Gate i sentrum av Al Ain.

Al Ain (arabisk: العين, som betyr «Øyet» eller «Vannkilden») er den fjerde største byen i De forente arabiske emirater. Den er kjent som The Garden City of the UAE. Byen hadde 421 948 innbyggere i 2005, med et antatt folketall i hele byområdet inklusive forsteder på 614 000 i 2007. Den ligger i emiratet Abu Dhabi, 130 km øst for hovedstaden Abu Dhabi. Al Ain ligger ved Hafeetfjellet (1 300 moh.), som igjen inngår i Hajarfjellene, ved grensen til Oman. Byen er sammenvokst med Al Buraimi på Oman-siden av grensen, slik at byen er en «delt» by.

Byen har trolig vært bosatt kontinuerlig i 4 000 år. Al Ain er en oaseby med gammel handelsvirksomhet, eldre moskéer og to fort fra 1700-tallet. Det underjordiske irrigasjons-systemet (falaj) har blitt utnyttet i jordbruket i et par tusen år. I Al Ain ble også den første statslederen for De forente arabiske emirater, Zayed bin Sultan Al Nahyan, født, og byen er et viktig symbolsk sted for landets nasjonalfølelse. Befolkningen består av en større andel innfødte emirati enn i noen annen av landets storbyer, men også i Al Ain er majoriteten indere, som den er ellers i landet.

Al Ain har en internasjonal flyplass som er mye brukt i chartertrafikken – Al Ain internasjonale lufthavn. Motorveiene som knytter Al Ain, Abu Dhabi og Dubai sammen, former et triangel midt i landet og hver by ligger 130 kilometer fra de andre to. Motorvei nr 22 går vest til Abu Dhabi, mens motorvei nr 66 går nordover til Dubai. Al Ain Stadium er arenaen til byens suksessrike fotballag Al Ain FC.

Al Ain har en zoologisk hage, og arkeologiske funnsteder ved Al Hili nord i byen. Al Hili har også en større fornøyelsespark.

Byen er sete for landets ledende universitet – United Arab Emirates University med 20 000 studenter – mens det dessuten befinner seg to tekniske høyskoler og et privat universitet, Al Ain University of Science and Technology, her. UAE University startet i 2006 opp et universitetssykehus – Tawam University – som året etter ble knyttet formelt til Johns Hopkins Hospital i Baltimore, og idag administreres i nært faglig samarbeid med Johns Hopkins Hospital.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]