Hopp til innhold

Akraberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Akraberg
Akraberg
LandFærøyenes flagg Færøyene
Kart
Akraberg
61°23′36″N 6°40′43″V

Fyret på Akraberg

Akraberg er det sydligste punktet på Suðuroy og Færøyenes nest sydligste punkt. Ved plassen finnes et fyr og en radiosender. Fem kilometer syd for kysten av Akraberg finnes Færøyenes sydligste punkt Munkurin. Sundet mellom Munkurin og Suðuroy er beryktet for dets voldsomme strømmer. I 1884 styrtet også Munkurin delvis sammen.

Fyrtårnet ble bygget i 1909. Samtidig ble fyrmester og personale ansatt. Da avstanden til nærmeste bebyggelse, Sumba, var lang, ble det nødvendig å også bygge bolighus der til personalet. Fyret er i dag automatisert. To av husene er bevart og blir i dag anvendt som fritidshus og opphollsrom for servicepersonale.

Nord for fyret finnes en navigasjons- og radiosenderstation. Radiosenderen er med 200 kW landets sterkeste. Den sender på 531 kHz mellombølge.

Det er blitt funnet arkeologiske spor på østsiden av Akraberg, som trolig kommer fra munkene, som kom via Shetlandsøyene omkring år 625 i båter til Suðuroy og bosatte seg.

Under Adam av Bremens tid strandet cirka år 1040 en frisisk båt på vei til Island ved hard strøm på en strand ved Akraberg, og besetningen bosatte seg der. Berettelsen kan være den historiske sannheten om friserne ved Akraberg. Landets siste hedninger bodde ved Akraberg inntil svartedauden i 1350 som gjorde tolv av de tretten husstandene øde. Den eneste overlevende, en bonde og hans to sønner, flyttet til Sumba og giftet seg med tre overlevende kvinner. Et annet sagn sier at friserne bedrev sjørøveri.

Engelskmennene hadde under andre verdenskrig et viktigt radioanlegg ved Akraberg, og en del av de engelske ingeniørsoldatene ble tatt hånd om av familiene som bodde der da. Den 3. april 1942 ble fyret på Akraberg angrepet av et tysk bombefly som skjøt med maskingevær. Ingen mennesker kom til skade i angrepet.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]