Akerselvallmenningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Akerselvallmenningen er en allmenning med Akerselva og parkmessig opparbeidede bredder, som går nord–sør i Bjørvika, sør for sporområdene på Oslo sentralstasjon.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Allmenningen begynner i nord ved Trelastgata og sporområdene på Oslo sentralstasjon, krysser Dronning Eufemias gate og Operagata og ender i syd i Bjørvika. Nord for allmenningen løper elven gjennom en 400 meter lang kulvert. Vest for allmenningen nord for Dronning Eufemias gate ligger Nylandsveien og kontorbygget der blant andre Ernst & Young holder til, mot øst ligger bygningsrekken Barcode. Vest for allmenningen mellom Dronning Eufemias gate og Operagata kommer Deichmanske bibliotek. På vestre bredd syd for Operagata ligger Den Norske Opera & Ballett og den lille firkantede øya Snelda med bygningen Sukkerbiten, på østbredden Paulsenkaia, der det kommer boliger og det nye Munchmuseet lengst syd. Under ytterste del av allmenningen går Operatunnelen.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Kommunen etablerte i 2015 allmenningen nord for Operagata som et «parkmessig byrom av høy kvalitet som tydelig fremtrer som en del av grøntdraget langs Akerselva, som tilrettelegger for rekreasjon i tilknytning til vannet, for opphold i sammenheng med tilgrensende bebyggelse, samt for fotgjengertrafikk mellom Oslo S og Bjørvika. Planen sikrer en reetablering av Akerselva som et åpent elveløp på sjøvannivå sør for sporområdet på Oslo S».[1] Denne delen av allmenningen er 4,5 dekar, mens hele vil bli 10,5 dekar. Bryggene på østre bredd er lagt til rette for opphold og at småbåter kan legge til. Det er laget et kunstig fossefall. SLA a/s designet allmenningen,[2] Skanska var entreprenør og kontrakten for anlegget var 37 mill. kr.[3] Byromsprogrammet for allmenningen legger opp til kajakk- og kanopadling, fisking og andre sportslige aktiviteter langs breddene.

Som del av allmenningen ble de fem skulpturene «Fellesskap» av Nico Widerberg, hver opp til 1500 kilo og to meter høye, satt opp på gatenivå i 2015. Skulpturene står på en 10 x 3 meter plate av larvikitt og er gitt av Coop Norge.[4]

Den sydlige delen av allmenningen er planlagt ferdigstilt samtidig med Munchmuseet i 2019.[5]

Akerselvallmenningen ble nominert til Oslo bys arkitekturpris i juni 2016.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]