Air Albania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Air Albania
IATA: ZBICAO: ABN
CallsignAIR ALBANIA
Grunnlagt16 May 2018 (5 år siden)
HovedflyplasserTirana International Airport
Antall fly4
Destinasjoner14
HovedkontorTirana
NøkkelpersonerSinan Dilek (CEO)
Nettsideairalbania.com.al


Air Albania er et albansk flyselskap. Flyselskapet opprettholder knutepunktet[klargjør] og selskapets hovedkvarter på Tirana internasjonale lufthavn Nënë Tereza i Albania. Grunnlagt i 2018, driver det ruteflytjenester for passasjerer til tretten destinasjoner i Europa.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

Albanias forrige nasjonale flyselskap, Albanian Airlines, ble nedlagt da den albanske regjeringen tilbakekalte lisensen til å operere i Albania 11. november 2011.

Den albanske statsministeren Edi Rama kunngjorde 30. mars 2017 at den albanske regjeringen planla å opprette et flyselskap i Albania i samarbeid med Turkish Airlines. 8. mai 2017 ga Rama og İlker Aycı, administrerende direktør i Turkish Airlines, ut en felles pressemelding, der de erklærte at et Albania-basert flyselskap var i arbeid, med støtte fra den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Det ble senere kunngjort at grunnleggelsen av Air Albania var knyttet til opprettelsen av en internasjonal flyplass i Vlorë, også planlagt i samarbeid med den tyrkiske regjeringen. Rama avduket navnet på det nye flyselskapet, Air Albania, 21. november 2017.

Air Albania ble grunnlagt 16. mai 2018 av et konsortium ledet av den albanske og tyrkiske regjeringen under et offentlig-privat partnerskap. Turkish Airlines, en grunnleggende partner, eier 49,12% av Air Albania. De resterende 50,88% er børsnotert, for tiden delt mellom Albcontrol, et selskap eid av den albanske regjeringen, med omtrent 10%, og MDN Investment, et privateid selskap i Albania, med omtrent 41% av aksjene. Albanias nasjonale konkurransemyndighet godkjente etableringen av flyselskapet i september 2018. Et Airbus A319 fly på leiekontrakt fra Turkish Airlines opererte flyselskapets jomfruflyvning i april 2019.

Kontroversen bak flyselskapets grunnleggelse brøt ut da det ble oppdaget at grunnleggerpartneren MDN Investment hadde blitt stiftet 9 dager før, 7. mai 2018. Turkish Airlines bidro med 30 millioner dollar i oppstarten deres. Den albanske regjeringen hadde dessuten den 16. mai 2018 gitt kontrollen over landet der Tirana internasjonale lufthavn ble bygget til Albcontrol for å delta i det offentlig-private partnerskapet. På grunn av manglende offentlig kommentar, kan Albania ha brutt stabiliserings- og assosiasjonsavtalen det hadde signert under sin tiltredelsesprosess til EU.

Utvikling siden 2020[rediger | rediger kilde]

Den europeiske byrå for flysikkerhet (EASA) gav Air Albania et tredjelandsoperatørsertifikat (TCO) 8. mai 2020, som tillater Air Albania å operere mellom Albania og EU. I september 2021 la flyselskapet til et tredje fly til flåten for første gang.

9. september 2022 suspenderte albanske myndigheter flyselskapets forretningslisens da flyselskapet ikke leverte inn nødvendig dokumentasjon; det var imidlertid tillatt å fortsette all flyoperasjon.

Den 14. september 2022 reaktiverte albanske myndigheter forretningslisensen ettersom flyselskapet kom med all nødvendig dokumentasjon og fortsetter sin virksomhet på fjorten destinasjoner i Europa.

Destinasjoner[rediger | rediger kilde]

Fra og med juli 2022 flyr Air Albania til følgende destinasjoner:

Land By Flyplass Notater
Albania Tirana Tirana internasjonale lufthavn Nënë Tereza Hub
Kukës Kukes Internasjonal flyplass Sesongmessig
Tyskland Dusseldorf Düsseldorf internasjonale lufthavn
Italia Bergamo Bergamo flyplass
Bologna Bologna Guglielmo Marconi lufthavn
Milano Malpensa lufthavn
Pisa Galileo Galilei internasjonale lufthavn
Roma Leonardo da Vinci internasjonale lufthavn
Verona Verona Villafranca lufthavn
SveitsFrankrikeTyskland Basel EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg Sesongmessig
Tyrkia Antalya Antalya Airport Sesongmessig
Bodrum Milas–Bodrum Airport Sesongmessig
Istanbul Istanbul Airport
Storbritannia London London Stansted Airport

Flåte[rediger | rediger kilde]

Air Albania Airbus A319-100

Nåværende flåte[rediger | rediger kilde]

Fra juli 2023 opererer Air Albania følgende fly:

Air Albania Flåte
Flytyper I bruk Ordrer Passasjerer Notater
C Y Total
Airbus A319-100 1 8 124 132
Airbus A320-200 3 8 172 180
4 672
En tidligere Air Albania Boeing 737-800 iført et eldre livery

Tidligere fly[rediger | rediger kilde]

Air Albania opererte tidligere også følgende flytyper:

Navn på fly[rediger | rediger kilde]

Som en anerkjennelse av bemerkelsesverdige albanske personligheter som har gitt positive bidrag til albansk kultur og samfunn, navngir flyselskapet hvert fly etter dem, for eksempel Lasgushi (Airbus A319-100), Naimi (Airbus A320-200), Migjeni (Airbus A320-200) og Fishta (Airbus A320-200).