Agnbøklønn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Agnbøklønn
Nomenklatur
Acer carpinifolium
Siebold & Zucc.
Populærnavn
agnbøklønn
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenlønneordenen
Familielønnefamilien
UnderfamilieHippocastanoideae
Slektlønneslekta
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Japan

Agnbøklønn (Acer carpinifolium) er en lønneart fra Japan.

Den er et løvfellende tre som blir 8–10 m høyt med bred vekst og ofte flere stammer. Diameter på stammen kan bli 10–15 cm. Barken er glatt og grå med brune korkporer. Skuddene er rødbrune, glatte og mangler ofte endeknopp. Bladene er svært ulike bladene hos andre lønnearter. De er avlange til lansettformede, opptil 17 cm lange og 5 cm brede, tilspissede og fjærnervede med 20–24 par nerver. Hver nerve ender i en framoverrettet, trekantet tann som igjen har 4–6 små, skarpe tenner. Høstfargen er skinnende lysegul.

Både det norske og det vitenskapelige navnet viser til at bladene minner om agnbøk (Carpinus). En viktig forskjell er at agnbøk har spredte blad, mens bladene til agnbøklønn sitter motsatt som hos andre lønnearter.

Arten er særbu med hunnblomster på noen planter og hannblomster på andre. Blomstringen skjer i sein april eller mai samtidig med løvsprett. Blomsterstanden er hengende klase som er 10–12 cm lang. Hannblomsterstandene består av 10–15 blomster, og hunnblomsterstandene består av 5–10 blomster. Blomstene er grønne, stjerneformede og 1 cm brede med 4–5 begerblad og 4–5 kronblad. Hannblomstene har 4–10, men oftest 6 pollenbærere. Hunnblomstene har rudimentære pollenbærere som er 1,5–2 mm lange. Fruktene er 2,5–3 cm lange samaraer som sitter parvis i 90–130° vinkel.

Agnbøklønn er utbredt på Honshu, Shikoku og Kyushu. Den vokser i skoger 200–1500 moh. og er vanligst langs bekker.

Arten blir av og til dyrket, men helst i arboreter. I Norge kan den bare plantes i de mildeste strøkene.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]