Adrian Rockertsen Falkener

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Adrian Rockertsen Falkener
Død1596Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Offentlig tjenestemannRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Adrian Rockertsen Falkener (født ca. 1500, død 1596) var borgermester i Trondheim i årene 15541595. I kildene er mellomnavnet/farsnavnet skrevet på forskjellige måter: Rotkersson, Rothkertsøn, Rockertsøn, Rotgarsøn, Rutgersøn, Rochertssøn, Richartssøn og Roghartsen.

Det finnes imidlertid få kilder til informasjon om Falkener. Fødselsår og fødested er derfor usikre, noen kilder hevder at han ble født i Holland, mens andre hevder Bergen. Dødsåret er iflg. Trondheim Byleksikon 1595, men i kildene varierer fødselsåret fra 1478 til 1512, der begge ytterpunktene er like usannsynlige. Det fortelles også at Falkener skulle ha oppnådd en alder på 120 år, noe som er vel så usannsynlig.[1]

Falkener hadde trolig hollandske røtter, og bodde i Bergen fram til han, sannsynligvis rundt 1520, kom til Trondheim. Her ble han rådmann ifølge noen kilder i 1526, men det er usikkert. Han ble underborgermester fra ukjent årstall før 1547, og førsteborgermester fra 1554 til 1595. I 1594 ba han om å få fratrede sin stilling pga. alderdom og skrøpelighet.

Navnet “Falkener” skal han ha fått pga. at han drev med falkefangst. I et dikt av Marcus Volqvarts (1707), nevnes (trolig) Adrian Falkener:

“Til Fredrich den Andens Jagt De Tydske lod henfare
En Adrian, som har indbragt Til Kongen Falcher rare.
Deraf fik han sit Ære-Navn, En Falch han maatte hede,
Som siden drog fra Kjøbenhavn, I Trondhjem tog sin Rede.“

(Frederik II var dansk-norsk konge mellom 15591588).

Som mange andre trøndere, var Falkener svenskvennlig under Den nordiske syvårskrig (15631570). Tilhengerne så på svenskene som befriere fra det danske herredømmet, og de ble mottatt med åpne armer da de i 1564 ankom Trondheim. Falkener var tro tilhenger og ble rådgiver til Claude Collart, som var kommandant av den svenske garnisonen i Trondheim. Det sies at mange av eiendommene som ble konfiskert fra svenskmotstanderne, havnet i Falkeners hender.

Adrian Falkener eide flere eiendommer i Trondheim og omegn, blant andre Falkenergården (tilsvarer i dag Olav Tryggvasonsgt. 5). Han skal også ha eid gårdene HauganByneset og Kvåle i Orkdal. Utenfor byen eide han en løkke, Adriansløkken (tilsvarer Arildsløkken i Ila), som strakk seg langs Nidelva mot Stavne. Han eide også 1-2 jekter som gikk i handelsfart nordover til Finnmark.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Katharine E. Tyler: The Story of a Scandinavian Summer, New York 1881, side 235

Kilder[rediger | rediger kilde]