Adolphe Pegoud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Adolphe Pegoud
Adolphe Pégoud.jpg
Født13. juni 1889[1][2][3]Rediger på Wikidata
MontferratRediger på Wikidata
Død31. august 1915[1][2][3]Rediger på Wikidata (26 år)
Petit-CroixRediger på Wikidata
Gravlagt Cimetière du MontparnasseRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Flyger, militærRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Utmerkelser Ridder av Æreslegionen, Croix de guerre 1914–1918, Médaille militaireRediger på Wikidata

Adolphe Célestin Pégoud (født 13. juni 1889 i Montferrat i departementet Isère i Frankrike, død 31. august 1915 ved Petit-Croix i Territoire de Belfort) var en kjent fransk flyger og det første flyveresset.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Pégoud kom fra en bondefamilie. Han tjenestegjorde i den franske hæren fra 1907 til 1913. Først var han ved kavaleriet, og deretter ved chasseurs d'afrique og deltok i Marokkofelttoget i 1908. Deretter ble han overført til et husarregiment til Gray (Haute-Saône), der flyveren og offiseren Louis Carlin gav ham den første flyverundervisning. Han var også en tid ved kolonialartileriet stasjonert i Toulon.

Etter militærtiden tok han flysertifikat. Han ble ansatt av Louis Blériot som testpilot. Den 19. august 1913 ble han den første pilot til å foreta et velykket fallskjermhopp fra fly - flyet ble i denne forbindelse ofret.[4]

Postkort fra 1913

Under testflyvning av et Blériot XI 21. september 1913 utførte han en loop som nummer to i verden, etter at den russiske militærflyver Pjotr Nesterov utførte en loop 12 dager tidligere i et Nieuport IV. I Vesten var man imidlertid i lang tid av den oppfatning at Célestin Adolphe Pégoud var den første: Han var en populær oppvisningspilot mens Nesterov var nokså ukjent. Nesterovs loop er klart belagt i militære kilder; de viser at han fikk disiplinærstraff for sin bragd.

Pégoud ble også en populær flyverinstuktør for franske og utenlandske flyvere.

Under første verdenskrig startet han opp som observatørflyger, og 5. februar 1915 ble han og skytteren i flyet han førte kreditert for å ha skutt ned to tyske fly, og for ha tvunget et annet til å lande. Raskt etter dette fløy han et enkeltsete-fly, og i april ble han kreditert for to nye nedskytninger, og enda ett i juli. Som førstemann til å ha skutt ned fem fly ble han kalt for et flyveress i franske aviser, som dermed satte standarden på hva betegnelsen flyveress står for.

Det er ikke visst hvor mange av Pégouds seiere medførte ødeleggelsen av fiendtlig fly, ettersom tidlige loftkamper var såpass sjeldne at flyene ble nødt til å gå raskt inn for landing. Men det er imidlertid sikkert at det var Pégoud, og ikke Roland Garros (fire dokumenterte seiere), som var den første pilot som ble flyveress etter noen forståelse av ordet.

31. august 1915 ble Pégoud selv skutt ned i en alder av 26 år, av en av sine egne elever fra før krigen, den tyske Unteroffizier Walter Kandulski. Det samme tyske mannskap slapp ned en begravelseskrans til hans minne over franske linjer noe senere.

Adolphe Pégoud mottok både Æreslegionen og Croix de guerre for sine meritter under første verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  2. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person ID pegoudc
  3. ^ a b Find a Grave, oppført som Adolphe Celestin Pegoud, Find a Grave 7295, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ Catillon, Marcel: Mémorial aéronautique : qui était qui ?. Paris : Nouvelles éditions latines, 1997. – ISBN 2-7233-0529-5. s. 147.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Norman Franks & Frank Bailey: Over the Front: A Complete Record of the Fighter Aces and Units of the United States and French Air Services, 1914-1918. (1992) ISBN 0948817542
  • Annette Carson: Flight Fantastic: The Illustrated History of Aerobatics (1987) ISBN 0854294902

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]