Hopp til innhold

Adolf Galland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Adolf Galland
Født19. mars 1912[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Westerholt
Død9. feb. 1996[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (83 år)
Remagen
BeskjeftigelseFlyger, militært personell Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland
GravlagtFriedhof Oberwinter[5]
UtmerkelserJernkorsets ridderkors med ekeløv, sverd og diamanter
Det spanske kors
TroskapNazi-Tyskland
VåpenartLuftwaffe[6]
Militær gradGeneralløytnant
KommandoerJagdgeschwader 26, Jagdverband 44
Deltok iAndre verdenskrig[6]

Adolf «Dolfo» Josef Ferdinand Galland (født 19. mars 1912 i Westerholt i Wittmund i Niedersachsen, død 9. februar 1996 i Remagen-Oberwinter i Ahrweiler i Rheinland-Pfalz) var en tysk flyger, general og flyveress under andre verdenskrig.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

I 1927 begynte Gallands livslange interesse for flyging. Da kom det første seilflyet til en klubb i nærliggende Borkenberge. Galland reiste stadig de tre milene til flyklubben for å hjelpe til, og etterhvert også for å lære å fly. 17 år gammel fikk han sin første lisens. Innen han rakk å ta artium, hadde han tatt ytterligere to lisenser, og var instruktør i klubben. Like etter at han gikk ut fra Hindenburg Gymnasium i 1932, var han blant 20 utvalgte som kom inn på Lufthansas flyskole.

Galland meldte seg til tjeneste i Luftwaffe i 1933. I 1937 var han en av de nærmere 19 000 tyske militære som kjempet i den spanske borgerkrigen i Legion Condor, og der fikk han verdifull kamperfaring.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

I 1940 begynte han som jagerflypilot og fløy Messerschmitt Bf 109, og fikk status som ess under felttoget i Frankrike. Under slaget om Storbritannia fløy han som Gruppenkommandeur for III./Jagdgeschwader 26. I november 1941 hadde han skutt ned 94 fly, og ble General der Jagdflieger, sjef for jagerflygerne, da han bare var 29 år gammel. Han mottok Jernkorsets ridderkors (Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes) med eikeløv, sverd og diamanter av Hitler personlig.

Mot slutten av krigen gjorde riksmarskalk Göring stadige utfall mot Galland som sjef for jagerflygerne. Göring holdt Galland ansvarlig for at de allierte bombeflystyrkene stadig fikk fritt spillerom over Tyskland, og mente flygerne hans var late og feige. Til slutt ble Galland avsatt som jagersjef, og erstattet av Gordon Gollob.

Jagerflygernes «mytteri»[rediger | rediger kilde]

Galland og Günther Lützow i Italia

Gallands tidligere stabssjef fra tiden i Legion Condor, Günther Lützow, samlet flere høyere flygeroffiserer i jagervåpenet og fikk et møte med Göring i Berlin i januar 1945. På agendaen var avsettelsen av Galland med et krav fra flygerne om en snarlig gjeninnsettelse av ham, samt en kraftig imøtegåelse av påstandene om latskap og feighet blant jagerflygerne. Göring ble rasende, beskyldte Lützow for mytteri, og avsatte ham og de øvrige tilstedeværende offiserene fra deres lederstillinger. Lützow ble forvist til Italia til en stabsstilling. Galland, som ikke var tilstede ved møtet, ble satt under overvåking av Gestapo. Da Hitler fikk vite om dette, grep han inn, avblåste overvåkingen og satte Galland til å lede en skvadron med jetflyet Messerschmitt Me 262, Jagdverband 44 (JV 44). Hit kom snart også flere «mytterister», blant andre Lützow og Johannes Steinhoff.

26. april ble Galland truffet av en splint i kneet på et tokt, og tilbrakte resten av krigen på sykehus. Han overga seg til amerikanske tropper i mai 1945.

Totalt skjøt Galland ned 104 fly på 705 oppdrag, ble skutt ned og overlevde fire ganger og var en av Tysklands mest dekorerte krigsflygere.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Galland satt i krigsarrest til 1947. Etter krigen var han rådgiver for det argentinske luftforsvaret og arbeidet senere i den tyske luftfartsindustrien. Han var en av rådgiverne under filmingen av filmen Slaget om Storbritannia i 1963.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Adolf-Galland, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000001207, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 7632582, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ knerger.de, besøkt 25. desember 2016[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b https://nuremberg.law.harvard.edu/documents/1012-affidavit-concerning-high-altitude?q=siegfried+ruff#p.1; Nuremberg Trials Project.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]