Günther Lützow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Günther Lützow
Günther Lützow som Oberstleutnant i 1942
Født4. september 1912
Kiel
Død24. april 1945 (32 år)
Donauwörth
Falt i strid
BeskjeftigelseMilitært personell, flyger Rediger på Wikidata
Utdannet vedLandesschule Pforta
NasjonalitetTyskland
UtmerkelserDet tyske kors i gull
Det spanske kors
Jernkorsets Ridderkors med ekeløv og sverd
KallenavnFranzl
VåpenartLuftwaffe
Tjenestetid1931 – 1945
Militær gradOberst, oberst
Deltok iDen spanske borgerkrig, slaget om Storbriannia, Operation Barbarossa

Günther Lützow (født 4. september 1912 i Kiel, død 24. april 1945 i Donauwörth) var en høyt dekorert tysk offiser og flyger i det tyske flyvåpen, Luftwaffe.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, utdannelse[rediger | rediger kilde]

Günther Lützow vokste opp i Kiel i Reventlouallee ved fjorden,[1] der hans far Friedrich Lützow gjennomgikk sin utdannelse fra Kapitänleutnant til admiralstabsoffiser. Günther Lützow tok sin abitur i Stiftischen Landesschule zur Pforte den 3. mars 1931[2] og begynte sin utdannelse på trafikkflyverskolen i Oberschleißheim 7. april 1931 sammen med senere Luftwaffe-offiserer som Wolfgang Falck, en pioner innen tysk nattjagerfly, og Bernd von Brauchitsch, sønn av artillerigeneral Walther von Brauchitsch og senere sjefadjutant for Luftwaffes øverstkommanderende, Hermann Göring. Skolegangen, som også gav innføring i selskapelige ferdigheter som dans, varte til 19. februar 1932[3].

Militær karriere[rediger | rediger kilde]

Hemmelig jagerflyutdannelse[rediger | rediger kilde]

Etter denne første flyverutdannelse ble de flyskoleelver som kunne passe som jagerflyvere kommandert til en flyplass ved Lipetsk ikke langt fra Voronesj i Russland - blant dem også Günther Lützow. Der, ved Geheime Fliegerschule und Erprobungsstätte der Reichswehr og i strid med Versaillestraktaten, utdannet de tyske væpnede styrker neste generasjons jagerflyvere, etter at man den 15. april 1925 takket være Rapallo-traktaten hadde inngått en avtale om dette.[4] Den 8. september 1932 ble også denne delen av utdannelsen avsluttet, og flystudentene ble - idet de ikke kunne være aktive som flyvere i Reichswehr, ansatt som offiserskandidater i hæren.

Den spanske borgerkrig[rediger | rediger kilde]

Lützow deltok i den spanske borgerkrigen som flyger og skvadronsjef for en jagerskvadron i Legion Condor. Blant annet var han den første som oppnådde en luftseier i en Messerschmitt Bf 109. I alt skjøt han ned fem fly, før han ble sendt til Tyskland som instruktør.

I 1938 ble han satt til stabsarbeid, da han skulle være med på evaluering av innsatsen i Spania.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Lützow var tilbake i cockpiten da andre verdenskrig brøt ut, ettersom han i 1939 overtok Jagdgeschwader 3.

I kampene over Frankrike fikk han ni nedskytninger. I slaget om Storbritannia ble det ytterligere åtte luftseire. I 1940 ble han tildelt både Jernkorset og Jernkorsets ridderkors. Våren 1941 fikk JG3 nye Bf 109-fly, og begynte å forberede seg på avreise til østfronten. I juli påberopte han seg sitt 40. nedskutte fly, og like etter fikk han Jernkorset med eikeløv. I september ble han skutt ned bak russernes linjer, men kom seg tilbake til enheten sin uskadd. I oktober gjorde han krav på 29 luftseire, hvorav 5 bombefly på en dag den 8. oktober. Den 11. ble han tildelt Ridderkorset med eikeløv og sverd. Da han 24. oktober 1941 oppnådde sin 100. luftseier, var det bare Werner Mölders som hadde klart det før ham. Så ble han igjen satt på bakken for å drive stabsarbeid.

Da krigen nærmet seg slutten, ble Adolf Galland avsatt som sjef for jagerflygerne i Jagdwaffe. Med Lützow i spissen fikk flere høyere offiserer blant jagerflygerne i stand et møte med riksmarskalk Göring i Berlin i slutten av januar 1945. I tillegg til å diskutere avsettelsen av deres sjef, ønsket de å imøtegå Görings påstander om at jagerflygerne var late og feige. Göring ble rasende, og fjernet flere av «mytteristene», som han kalte dem, fra sine stillinger. Lützow ble forvist til en stabsstilling i Italia.

Da Galland fikk kommandoen over en jagerflyskvadron med Messerschmitt Me 262, JV 44, søkte Lützow seg dit. Han rakk å skyte ned to allierte fly, før han ble meldt savnet i nærheten av Donauwörth i april 1945.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aces of the Luftwaffe (Toliver, Constable 1977)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kurt Braatz: Gott oder ein Flugzeug. Moosburg 2005, Ss 16
  2. ^ Braatz 2005, s. 25
  3. ^ Braatz 2005, s. 50
  4. ^ Braatz 2005, s. 53.
Messerschmitt Me 262
Lützow med Adolf Galland i Italia