Hopp til innhold

Acer laurinum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Acer laurinum
Nomenklatur
Acer laurinum
Hassk.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenlønneordenen
Familielønnefamilien
UnderfamilieHippocastanoideae
Slektlønneslekta
Økologi
Habitat: eviggrønn skog
Utbredelse: Sørøst-Asia

Acer laurinum er en lønneart fra Sørøst-Asia.

Den er et eviggrønt tre som vanligvis blir opptil 30 m høyt, mer sjelden 48 m. Barken er grå. Bladene er lansettformede til eggformede, 9–15 cm lange og 3–8 cm brede. Undersiden har et vokslag og en hvitaktig eller lys blågrå farge, mens oversiden er blank og mørkegrønn. Bladgrunnen er avrundet eller kileformet, og bladranden er hel.

Trærne har som regel tvekjønnede og rene hannblomster på ulike planter (androdiøci), men kan også ha tvekjønnede og rene hannblomster på samme plante (andromonøci). Blomsterstandene er 2,5–10 cm lange og sitter i bladhjørnene til blad som er falt av. Blomstene er lysegule med 5 begerblad, 5 kronblad og som regel 8–12 pollenbærere. Fruktene er brungule, 4–7 cm lange og 2–3 cm brede samaraer som sitter parvis i en spiss vinkel. I Kina blomstrer trærne i juni–september, og frukten er moden i september–desember.

Acer laurinum vokser spredt i eviggrønn skog 700–2500 moh. Arten er utbredt i Sør-Kina (sørvestlige Guangxi, Hainan, sørøstlige Tibet, nordvestlige og sørlige Yunnan), Kambodsja, sørlige India, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filippinene, Thailand og Vietnam. Den er den eneste egentlig tropiske lønnearten, og den eneste som naturlig vokser sør for ekvatorSumatra, Java og De små Sundaøyer.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata