Acanthocinus griseus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Acanthocinus griseus
hunn
hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acanthocinus griseus
Fabricius, 1792
Norsk(e) navn: liten tømmermann
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Acanthocinus
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-EN-no.svg

EN — Sterkt truet

Habitat: barskog, larven under bark på døde bartrær
Utbredelse: Palearktis
i Norge på sør-østlandet.

Liten tømmermann (Acanthocinus griseus) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er nokså sjelden i Norge, funnet mest rundt Oslo.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (9-12 mm), avlang, gråspraglete trebukk med svært lange antenner. Den kan minne om slektningen tømmermann Acanthocinus aedilis, men er mindre, kroppsformen er mer avlang og den er mer kontrastrikt tegnet. Hannens antenner er litt over dobbelt så lange som kroppen, hunnens ca. en og en halv gang så lange som kroppen. Hvert antenneledd er tydelig tofarget, lysgrått i den indre delen og mørkt i den ytre. Pronotum er bredere enn langt, med en nokså liten, spiss tagg på sidene litt bak midten. Dekkvingene er avlange og parallellsidige, mer markerte skuldre, ganske grovt og sparsomt punkterte. De er brokete farget med mer eller mindre tydelige, lyse og mørke tverrbånd. Bakkroppsspissen stikker noe ut bak dekkvingespissene hos begge kjønn, mest hos hunnen som har et forlenget eggleggingsrør. Beina er middels lange og kraftige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg under barken på nylig døde stammer av furu, av og til også gran. Den ser ut til å foretrekke stående trær, gjerne slike som er drept av skogbranner. I motsetning til den større slektningen tømmermann tar utviklingen oftest to år, men den kan gjøre det under på ett år under særlig gunstige vilkår. Den fullvoksne larven bygger et "reir" under barken, likesom larvene til tømmermann og bartreløper. De voksne billene er ute i juni-juli, men er lette å overse fordi de hovedsakelig er nattaktive, og gjemmer seg under løs bark om dagen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er noe spredt utbredt i Europa og i Sibir, østover til Korea. I Norge er den sjelden og funnet først og fremst på Sør-Østlandet, ett funn på det indre Sørlandet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 23. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]