Cedric Gibbons

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Austin Cedric Gibbons (23. mars 18936. juli 1960) var en irsk-amerikansk scenograf, som blir regnet som en av de viktigste og mest innflytelsesrike i sitt fag innen amerikansk film. Han gjorde også et sterkt inntrykk innen kinoarktitektur mellom 1930 og 1950. Han står kreditert som utformeren av Oscar-statuetten i 1929.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Gibbons ble født i Dublin i Irland, før familien emigrerte til USA. Faren var arkitekt, og Gibbons jobbet for han etter å ha studert ved Art Students League of New York. Han fikk senere jobb på Edison Studios i 1915. Der assisterte han Hugo Ballini med å designe filmsett, frem til studioet stengte i 1918. Etter Edison, begynte han å jobbe for Samuel Goldwyn, som utviklet seg til å jobbe under Louis B. Mayer i MGM mellom 1924 og 1956.

Gibbons var en av de 36 opprinnelige medlemmene som opprettet Academy of Motion Picture Arts and Sciences, og jobbet frem designet til Oscar-statuetten, et trofe han selv kom til å motta 11 ganger, og bli nominert til hele 39 ganger. Han er kun slått av Walt Disney, som fikk trofeet 26 ganger.

Da han ble pensjonist i 1956, sto han kreditert på over 1 500 filmer. Dette skyldte at i avtalen hans med MGM, sto det at han skulle bli kreditert alle filmene de utga i USA, uavhengig av hvor mye eller lite han selv hadde deltatt. I virkeligheten jobbet han fulltid med bare omkring 150 av disse.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Gibbons giftet seg i 1930 med skuespilleren Dolores del Río, og designet selv huset deres i Santa Monica, en intrikat Art deco-bolig influert av Rudolf Schindler. De skilte seg i 1941, samme år han giftet seg med skuespilleren Hazel Brooks. De var gift fram til hans død i 1960, 67 år gammel.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Gibbons filmsett, særlig de fra filmene Born to Dance (1936) og Rosalie (1937), påvirket sterkt kinoarkitekturen fra slutten av 1930-tallet og ut 1950-tallet. Stilen finnes særlig i kinoer drevet av Skouras-brødrene der deres designer Carl G. Moeller lot seg inspirere av Gibbons. Blant de mer klassiske eksemplene er Loma Theatre i San Diego, The Crest i Long Beach og Fresno, og Culver Theater i Culver City. Stilen blir beskrevet som Art Deco eller Art Moderne

Oscar-priser[rediger | rediger kilde]

Vunnet for beste kunstneriske produksjon[rediger | rediger kilde]

Nominert for beste kunstneriske produksjon[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Head, Jeffrey (2006): «Cedric Gibbons Architect of Style» i: LA Modernism-katalogen for mai 2006, s. 16-17

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]