Abbott og Costello i redselskabinettet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Abbott og Costello i redselskabinettet
orig. Abbott and Costello Meet Frankenstein
Abbott costello frankenstein.jpg
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1948
Prod.landUSA
Lengde83 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørCharles Barton
ManusforfatterRobert Lees
Frederic I. Rinaldo
John Grant
MusikkFrank Skinner
SjeffotografCharles Van Enger
Foran kamera
MedvirkendeBud Abbott
Wilbur Grey
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker

Abbott og Costello i redselskabinettet er en amerikansk skrekk-komedie fra Universal Pictures fra 1948 hvor deres mest kjente figurer fra 1930- og 40-tallet smelter sammen i en ellevill komedie.

Filmen er en komedie/grøsser hvor Bud Abbott som «Chick Young» og Lou Costello som «Wilbur Grey» oppdager at hverken «Dracula» (Bela Lugosi), Frankensteins monster (Glenn Strange) eller «Ulvemannen» (Lon Chaney Jr.) er døde.

Dette var Lugosis andre filmrolle som «Dracula». En annen skuespiller var vurdert til å få rollen først, inntil filmprodusentene fikk vite at Lugosi fortsatt var i live.

Filmen er ansett å være svanesangen for de tre store grøsser-monstrene til Universal; «Dracula», «Ulvemannen» og Frankensnteins monster. Til tross for denne passer den ikke helt inn i kontinuiteten fra tidligere filmer.

I denne filmen er monsteret spilt av to skuespillere. Glenn Strange spiller rollen det meste av filmen, men han brakk foten under produksjonen, så Lon Chaney jr., som spilte monsteret i Ghost of Frankenstein, tok over rollen i en del av kampscenen i laboratoriet.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Lawrence Talbot ringer fra London til en jernbanestasjon i Florida hvor Chick Young og Wilbur Gray arbeider. Talbot forsøker å formidle til Wilbur risikoen rundt en forsendelse som skal til "McDougal's House Of Horrors" et lokalt vokskabinett. Kassene inneholder angivelig restene av grev Dracula (spilt av Béla Lugosi) og Frankenstein-monsteret. Men før Wilbur kan forstå problemene han snakker om, stiger fullmåne opp om kvelden, og Talbot forvandles til en varulv. I tillegg kommer museum-eier McDougal for å hente forsendelsene, slik at en forsikringsagent kan inspisere kassene.

De første kisten inneholder Dracula. Men når Chick forlater rommet for å hente den andre kassen, leser Wilbur høyt en legende om Dracula som står trykt på et utstillingskort. Kisten smyger seg sakte opp av seg selv. Før Chick kommer tilbake med den andre kassen, klatrer Dracula ubemerket ut av kisten og gjemmer seg i skyggene. Wilbur påstår at kisten åpnet seg, og Chick ser at kisten er tom. Den andre kassen inneholder et monster, men Chick forlater rommet for å hilse på McDougal og en forsikringsagent. Dracula hypnotiserer Wilbur, og re-animerer monsteret.

Når McDougal, forsikringsagenten og Chick kommer tilbake, er begge kassene tomme. McDougal anklager dem for tyveri, og får dem arrestert. Den kvelden kommer Dracula og monsteret til Dr. Sandra Mornay, en fremstående kirurg som har studert Dr. Frankensteins notatbøker, og har forført Wilbur som en del av Draculas plan om å erstatte monsterets brutale hjerne med Wilbur's hjerne. Wilbur og Chick blir reddet ut av fengsel. Joan Raymond, en undercover etterforsker for forsikringsselskapet for å finne ut hva som egentlig kan ha skjedd.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Chick Young Bud Abbott
Wilbur Grey Lou Costello
Larry Talbot/Ulvemannen Lon Chaney jr.
Grev Dracula Bela Lugosi
Monsteret Glenn Strange
Dr. Sandra Mornay Lénore Aubert
Joan Raymond Jane Randolph
Hr. McDougal Frank Ferguson
Dr. Stevens Charles Bradstreet

Originaltittelen[rediger | rediger kilde]

På de originale filmplakatene var filmens fulle tittel Bud Abbott and Lou Costello Meet Frankenstein, mens på filmen er den tittelert som Bud Abbott Lou Costello Meet Frankenstein (uten «and»). Dette er den offisielle tittelen ifølge Internet Movie Database [1]. Uansett er denne filmens tittel unøyaktig, da hverken Abbott eller Costello på noe punkt i filmen tiltaler noen ved navnet Frankenstein.

I Australia og Storbritannia ble filmen lansert under den mer generiske tittelen Abbott and Costello Meet the Ghosts, som fritt oversatt betyr Abbott og Costello møter spøkelsene. Årsaken til dette var sensurlovene, som midlertidig hadde gjort grøsserfilmer ulovlig. Derfor ble alle scenene med monsteret, «Dracula» og «Ulvemannen» klippet bort.

I Norge heter altså filmen Abbot og Costello i redselskabinettet som også er en mer handlings-riktig tittel.

Trivielle ting[rediger | rediger kilde]

 • Monsteret (Glenn Strange) snakker for første gang siden Ghost of Frankenstein, men vi får ingen forklaring på hvordan han har fått stemmen tilbake.
 • Som en tjeneste, stilte Boris Karloff, det originale monsteret, opp i PR-virksomhet for denne filmen. På flere fotografier tatt av Universals PR-avdeling, ses han stående i kø for å kjøpe billett på en kino i New York. På andre fotografier ses han stående og beundre filmplakaten utenfor kinolobbyen.
 • Lou Costello ønsket først ikke filme denne filmen, med uttalelsen «Aldri iverden om jeg filmer det søppelet der. Lillejenta mi kan skrive bedre enn dette». 50 000 USD i forskudd og Charles Barton som regissør, overbeviste ham.
 • I den siste etterfølgelsesscenen, når Bud og Lou står foran døren og monsteret slår gjennom den, sto Lou utenfor merket sitt og fikk slaget på kjeven.
 • Animasjonssekvensene med Dracula som flaggermus og når flaggermusen blir «Dracula» er skapt av animatøren Walter Lantz.
 • Filmen er den første hvor Universal sluttet å bruke den visuelt effektive, men tidskrevende, monster-sminkingen til Jack Pierce og byttet til Bud Westmore og Jack Kevans mer kostnadseffektive gummiapplikasjoner.
 • Filmen ble en så stor suksess, at den ble rapportert som Universals nest største film i inntekt dette året.
 • Scenen hvor «Wilbur» (Lou Costello) sitter på monsterets (Glenn Strange) fang krevde en rekke opptak. Scenen tillot Costello å improvisere en god del, som gjorde at Strange hele tiden knakk sammen i latter.
 • Selv om han hadde spilt en rekke vampyrer i andre filmer siden Dracula (1931), var dette andre og siste gang Bela Lugosi spilte «Dracula» på film.
 • Dette var siste Universal-film med monsteret, «Dracula» og «Ulvemannen» før filmen Van Helsing (2004).
 • Tre skuespillere i denne filmen hadde tidligere spilt «Frankensteins monster»: Glenn Strange, Bela Lugosi og Lon Chaney jr..
 • Filmen har vært debattert i årtider om den skal ses på som en del av Universals offisielle grøsser-serie, siden den er en slags fortsettelse av House of Dracula (1945), eller en selvstendig film.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]