Açai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Açai
Nomenklatur
Euterpe oleracea
Populærnavn
Assaipalme
Klassifikasjon
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Amazonas

Açai eller assaipalme er en palme som blir dyrket for sin frukt og palmehjerte. Navnet er en brasiliansk tilnærming til det tupianske ordet ïwasa'i, «[frukt som] gråter/skiller ut vann». Frukten har møtt sterkt stigende etterspørsel senere år, og den dyrkes nå vesentlig for salg av frukt.

Det skilles mellom åtte arter, endemisk til Sentral- og Sør-Amerika, fra Belize sørover til Brasil og Peru. De vokser vesentlig i sump og på elvesletter. Açaipalmer er høye og slanke, og vokser til 15–30 meters høyde, med opp til tre meter langt bladverk.

Høsting og bruk[rediger | rediger kilde]

Frukt[rediger | rediger kilde]

Frukten er liten, rund og mørk lilla steinfrukt med omkring 3 cm omkrets, utseendemessig lik en drue, men mindre saftig. Den vokser i klaser av 500 til 900 frukter i hver. Det ytterste laget av den modne frukten har en dyplilla farge, eller grønn, avhengig av arten og modningsgraden. Fruktlaget er 1 mm tykt og omgir et stort og hardt frø som opptar 80% av fruktne størrelse. De modne fruktene blir høstet som mat to ganger årlig.

Påståtte helseeffekter[rediger | rediger kilde]

Açaí har i løpet av 2000-tallet blitt en svært populær ingrediens i kosttilskudd, detoksifiseringskurer og hudkremer. Grunnet det høye innholdet av antioksidanter anvendes det ofte påstander om svært helsegunstige effekter i markedsføringen. Det finnes derimot ingen vitenskapelig forskning som kan dokumentere noen helsemessige fordeler ved å innta açaí i forhold til annen frukt.[1] Blant effektene som ofte tillegges bæret er at det skal være slankende, motvirke aldring og rynker, og rense kroppen for toksiner, men det finnes ingen kliniske studier som kan underbygge noe av dette.[2] Derimot er det påvist at ekstra inntak av antioksidanter ikke påvirker levealderen.[3] Særlig i produkter som omsettes gjennom salgsformen multi-level marketing har açaí blitt en populær ingrediens, og disse er ofte svært kostbare.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]