Hopp til innhold

Detoksifisering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Detoksifisering kalles også medikamentsanering og avgiftning, i all enkelhet ofte forkortet som detox, er prosessen som en levende organisme gjennomfører for å kvitte seg med toksiner, ofte etter langvarig påvirkning fra løselige giftstoffer som legemidler, alkohol og andre rusmidler, og giftige industrielle avgasser.

Detoksifisering er opprinnelig en medisinsk behandling for pasienter med livstruende stoffavhengighet, men ifølge professor emeritus ved Universitetet i Exeter, Edzard Ernst, har begrepet blitt «kapret av entreprenører, kvakksalvere og sjarlataner» som selger falske behandlingsformer.[1] Innenfor alternativ detoksifisering er begrepet kun et samlebegrep for en rekke forskjellige alternative behandlingsformer, som har som felles mål å skille ut giftstoffer ut fra kroppen, men som mangler vitenskapelige støtte for at metodene virker.[2]

Prinsipp[rediger | rediger kilde]

Toksiner i menneskekroppen vil først bli koblet til andre stoffer i leveren. Deretter vil nyrene skille disse stoffene ut i urinen.

Innenfor helsevesenet benyttes begrepet detoksifisering i forbindelse med avvenning fra både ordinært skadelig bruk av rusmidler og når nødvendig bruk av legemidler fører til medikamentoverforbrukshodepine.

Alkoholavrusning[rediger | rediger kilde]

Alkoholavrusning (avgiftning) er den prosessen som skal avvende individets kontinuerlige alkoholnivå i kroppen. Å konsumere store mengder alkohol over lengre tid kan få fatale konsekvenser helsemessig. Det kan blant annet føre til hjerte- og karsykdommer, malabsorpsjon, kronisk pankreatitt, leversvikt og kreft.[trenger referanse] Alkoholavrusning er ikke en permanent behandling for alkoholisme[3]. Etter avrusning er andre behandlinger nødvendige og disse må gjennomføres for å håndtere de underliggende avhengighetene som har forårsaket alkoholmisbruket[4].

Narkotikaavrusning[rediger | rediger kilde]

Narkotikaavrusning blir brukt for å redusere eller lindre abstinenssymptomer i kombinasjon med å hjelpe individet til å tilpasse seg og leve uten narkotikabruk.[trenger referanse] Denne behandlingen går ikke ut på å stanse avhengigheten, men er det første steget i en langtidsbehandling[5]. Avrusningen kan oppnås ved å være rusfri eller ved hjelp av medikamenter. Den vanligste måten å utføre et slikt program/behandling på er i fellesskap med andre i samme situasjon over en lengre periode (gjerne i flere måneder). Som oftest er institusjoner lokalisert i et boligområde i stedet for på et medisinsk senter.

Alternativ detoksifisering[rediger | rediger kilde]

Hypotesen bak detoksifisering som alternativ behandling er at kroppen samler opp giftige toksiner som den ikke klarer å kvitte seg med på naturlig måte. En detox-kur skal da hjelpe kroppen til å skille ut disse giftstoffene enten ved å stimulere kroppens naturlige detoksifisering eller ved å skille toksinene ut på andre måter.

Metoder[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange forskjellige former for detoksifisering som tilbys eller anbefales av alternative behandlere, eksempelvis:

Pseudovitenskap[rediger | rediger kilde]

Det finnes ingen seriøs vitenskapelig dokumentasjon for at detoksifisering av friske mennesker gjennom alternative behandlingsformer har noen effekt.[2][1][6][7][8][9] Kroppen vil selv kvitte seg med disse giftstoffene, uavhengig av om man anvender en detox-kur eller ikke.[10][11]

Å tro at kroppen vår er full av gift, og at kun en detox-kur kan endre dette, er et rent markedsføringstriks.

Dr. Catherine Collins, St Georges Hospital Medical School

Helsefaglig personell uttaler også at en detox-kur snarere kan forstyrre kroppens naturlige detoksifisering enn å stimulere den, samt at man har dårlig oversikt over andre bivirkninger.[2]

Et av «bevisene» for at detoksifisering virker, er at vannet i fotbadene man anvender blir brunt etter en halvtimes behandling, og at dette tilsynelatende farges av toksinene som skilles ut gjennom porene i huden. Det er derimot blitt avslørt at denne fargen snarere er fra jernoksid som skilles ut i vannet når det føres elektrisk strøm gjennom saltvann via to metalledere.[12] Dette ble også demonstrert i NRK-programmet Folkeopplysningen i 2012.[13]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Kristian Sjøgren (2018) Det er ingenting som tyder på at detox virker. Publ. av Forskning.no, august 02. 2018. Besøkt 2019-03-14.
 2. ^ a b c Klein, A. V., & Kiat, H. (2015). Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. Journal of human nutrition and dietetics, 28(6), 675-686. doi: 10.1111/jhn. 12286
 3. ^ «alkoholisme – Store norske leksikon». Store norske leksikon. Besøkt 23. oktober 2015. 
 4. ^ «Psykiskelidelser.no - Artikkel om alkohol og depresjon.». www.psykiskelidelser.no. Arkivert fra originalen 14. januar 2016. Besøkt 23. oktober 2015. 
 5. ^ «Narkotikarus». Lommelegen.no. Arkivert fra originalen 17. januar 2016. Besøkt 23. oktober 2015. 
 6. ^ Curiosity Staff (2016) Detox Products Are Nothing But A Sham Arkivert 22. oktober 2016 hos Wayback Machine. Curiosity, October 3, 2016. Besøkt 2019-03-14.
 7. ^ «Do detox foot pads really work?». Mayo Clinic. 
 8. ^ «Detox Fußpflaster – teuer, beliebt, wirkungslos». Medwatch.de. 18. januar 2022. 
 9. ^ «Unhappy feet: Cleansing foot patch claims are toxic tosh». AAP. 1. oktober 2021. 
 10. ^ Tone Libråten (2006) - Detox-kurer er bortkastede penger VG
 11. ^ National Geographic Channel (2014) - Detox er lureri fra ende til annen. National Geographic Channel, publ via Side3.no, 11/12 2014. Besøkt 2019-03-14.
 12. ^ Ben Goldacre (2004) Rusty results The Guardian, 2 Sep 2004. Besøkt 2019-03-14.
 13. ^ Cathrine Elnan (2012) Fjernet kritisert behandlingstilbud etter Folkeopplysningen. NRK Kultur, 1. okt. 2012. Besøkt 2019-03-14.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]