6. gardekompani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

6. gardekompani, også kalt Gardeskolen, er et kompani i Hans Majestet Kongens Garde[1]. Det er gardens rekruttskole.[2] Den har standkvarter ved Terningmoen leir, men lå tidligere på Heistadmoen og før det på Evjemoen.

Gardeskolen er en tre måneder lang rekruttskole og er med dette den rekruttskolen med lengst varighet. Garderekruttene gjennomgår hovedsakelig utdanning innen enkeltmannsferdigheter i felt og lærer relativt lite sluttet orden (SLO). Det er mest fokus på stridsteknikk og skyting, og mye av utdanningen foregår ut i skogsområdet som disponeres av Forsvaret, like utenfor leiren. Ettersom gardeskolen leverer rekrutter til flere avdelinger, kompanier og stillinger innen Garden, samt til andre bataljoner i hæren utenom Garden, så er utdanningen i prinsipp det som kalles «Grunnleggende soldatutdanning» (GSU). Mye av trening spesifisert for bestemte stillinger, kommer når rekruttene har blitt overført til sin nye militærleir, (for eksempel Huseby (Gardeleiren)), der de skal avtjene resten av sin førstegangstjeneste. Eksempelvis: De som skal bli vaktgardister vil først når de er overført til Huseby bli opplært i de evner som kreves i den spesifikke stillingen, slik som nærkamp og SLO.

Gardeskolens rekrutter bar beret før, men bruker nå kun feltlue. For å kunne få bære gardeluen må rekruttene gjennomføre lueløpet.

Fasiliteter[rediger | rediger kilde]

Terningmoen leir befinner seg noen få kilometer vest for Elverum sentrum. Selve leiren består av et større kasserne-bygg for rekruttene, flere sove-fasiliteter for befal og gjennomgående (andre vernepliktige som jobber tett med befal slik at leiren går rundt), samt en rekke klasserom. Det er også et større utearealet, og et eget bygg som inneholder messa og en kantine. Like utenfor leir ligger det et større øvingsfelt, bestående av mange skytebaner og et stort skogsareal som benyttes under utdanning av rekruttene, samt feltøvelser for soldater fra hele hæren. Det er også bygd opp en samling tomme bygg, som benyttes både som hindreløype og til trening i strid i bebygd området (SIBO)

Lueløpet[rediger | rediger kilde]

Lueløpet er en test designet for å presse garderekruttene forbi sine ytterste grenser, for å vise at de er gardeluen verdig. Det er først etter dette løpet av rekruttene får tittelen Gardist. Lueløpet gjennomføres etter at rekruttene har kommet til sitt tjenestested; altså Huseby leir. Før har man også kunnet gjennomføre lueløpet på Terningmoen leir, men dette har de sluttet med. Hver kontingents lueløp er forskjellig, og de kan vare i alt fra 8 til 36 timer (før varte lueløp gjerne betydelig lengre, men i nyere tid har reglementet blitt endret, og maksimal lengde er nå 36 timer). Rekruttene får gjerne intet forvarsel om når løpet skal gjennomføres, og de kastes rett ut i mange timers fysisk aktivitet, gjerne med lite til ingen mat, eller hvile.

Overtagelse til Hærens skole for rekrutt- og fagutdanning[rediger | rediger kilde]

I januar 2021 ble 6. Gardekompani flyttet over til Hærens skole for rekrutt- og fagutdanning, der går de under navnet Kompani G.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forsvaret. «Hans Majestet Kongens Garde». forsvaret.no. Arkivert fra originalen 12. mars 2020. Besøkt 16. november 2019. 
  2. ^ Forsvaret. «De har blitt kalt Norges beste rekruttskole». forsvaret.no. Arkivert fra originalen 16. november 2019. Besøkt 16. november 2019. 
  3. ^ «Et viktig skritt inn i framtiden». Forsvaret. Besøkt 25. februar 2021.