3. Stampe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
3. Stampe
Tredje Stampe
3. stampe.JPG
3. Stampe
LandNorge Norge
FylkeAgder
KommuneKristiansand
VassdragOtra
Areal 0,04 km²[1]
Høyde 45 moh.[1]
Posisjon
Map
3. Stampe
58°09′12″N 7°59′12″Ø

3. Stampe (Tredje stampe, «Stampa») ligger i skogsområdet Baneheia, like nordvest for Kvadraturen (sentrum) i Kristiansand kommune og er en oppdemmet innsjø. Navnet kommer av at det i 1704 ble anlagt en stampemølle nede i byen som ble drevet med vann fra Baneheia. Denne virksomheten er opprinnelsen til navnet på Stampetjønnene: 1., 2., og 3. Stampe. 3. Stampe er den største av disse. 3. Stampe var lenge vannreservoar for byen, og en del av det første vannverk med vannledning til Torvet som ble anlagt i Baneheia i 1843.

Kjempesteinen

På sørsida av 3. Stampe (by-sida) ligger Kjempesteinen. Den består egentlig av to store flyttblokker som er transportert hit av innlandsisen ei gang i siste istid.

I dag fører turveier rundt 3. Stampe og det er anlagt sandstrand, flytebrygger og badeplass tilpasset funksjonshemmede, samt oppført toaletter på nordsida (Eg-sida). Langs turveien passeres "Høilandshola". Det er en trang hule i fjellet mellom stien og vannet. Hulen er et gammelt kalkskjerp og det sies at mestertyven Ole Høiland skal ha flyktet gjennom denne hulen som skal ha fortsatt under heia mot Eg.

3. Stampe er en populær badeplass om sommeren. Ei lita sandstrand av påfylt sand befinner seg på nordsida av 3. Stampe. Se også badeplasser i Kristiansand

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 24. mai 2015