100 Rifles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
100 Rifles
Generell informasjon
Sjanger Western
Nasjonalitet USA
Utgitt 26. mars 1969 (USA)
12. mai 1969 (Norge)
Lengde 110 min.
Aldersgrense 16 år (1969)
Produksjon
Regissør Tom Gries
Manus Clair Huffaker
Produsent Marvin Schwartz
Musikk Jerry Goldsmith
Sjeffotograf Cecilio Paniagua
Klipp Robert L. Simpson
Medvirkende
Eksterne lenker

100 Rifles er en amerikansk westernfilm fra 1969 regissert av Tom Gries. De ledende rollene spilles av Jim Brown, Burt Reynolds, Raquel Welch og Fernando Lamas.

Handling[rediger | rediger kilde]

Mexico 1912: Lyedecker (Jim Brown) er en farget sheriff fra Arizona som reiser over grensen til Mexico på jakt etter Yaqui Joe (Burt Reynolds), en halvt indiansk bankraner som har stjålet 6000 dollar i Arizona. Yaqui Joe akter å bruke pengene til å kjøpe rifler til sitt undertrykte folk i Mexico. Hele hans folk er i ferd med å bli utryddet av en tyrannisk general og han trenger våpnene sårt. Mot sin vilje blir Lyedecker trukket inn i indianernes kamp. Han bli også tiltrukket av kvinnen som fungerer som leder for indianerne. Etterhvert blir Lyedecker et samlingspunkt for indianerne og går med lede dem i kamp mot den brutale mexikanske generalen. Han vinner slaget, men kvinnen blir drept på slutten. Han overgir så kommandoen til Yaqui Joe og vender tilbake til Arizona.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Anmelderne

Den kjente amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den kun en og en halv (av fire) stjerner. Han mente den inneholdt for mye actionscener og at disse var for kaotisk opplagt.[1] Aftenpostens anmelder gav den god omtale da den gikk på norske kinoer. Anmelderen mente den var både spennende og underholdende og han gav også skuespillerne ros.[2]

Innspilling

Innspillingssted var Almería i Spania.

Annet

Den gikk på norske kinoer sommeren 1969.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]