Operasjon Nordwind

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Operasjon Nordwind (Unternehmen Nordwind) var den siste store tyske offensiv som ble gjennomført på Vestfronten under den andre verdenskrig.

Operasjonen ble igangsatt 1. januar 1945 i Alsace og Lorraine, i det nordøstlige Frankrike, og operasjonen ble avsluttet 25. januar. Målet for operasjonen var enkelt. Offensiven var å bryte gjennom linjene til den amerikanske hæren som var stasjonert i disse områdene i Frankrike. Hvis operasjonen gikk som planlagt skulle veien ligge åpen for Operasjon Dentist (Unternehmen Zahnarzt) som etter planen skulle blitt gjennomført kort tid senere.

Operasjonen skulle gjennomføres av den tyske Armégruppe G (Heeresgruppe G) under ledelse av generaloberst Johannes Blaskowitz, med hjelp fra Armégruppe øvre-Rhinen (Heeresgruppe Oberrhein) som skulle ledes av Heinrich Himmler. På samme dag som den tyske hæren lanserte Operasjon Nordwind, gjennomførte det tyske flyvåpenet Luftwaffe flere flytokt med til sammen nesten ett tusen fly for å støtte opp under operasjonen som skulle gjennomføres av de tyske bakkestyrkene.

De amerikanske styrkene led i begynnelsen store tap både når det gjaldt stridsvogner, ammunisjon og forsyninger, og general Dwight D. Eisenhower, som fryktet en direkte ødeleggelse av de amerikanske hæravdelingene i området, sendte flere, allerede medtatte, divisjoner som opprinnelig var utstasjonert i Ardennene-området, etter Ardenneroffensiven. Deres ankomst ble forsinket, og amerikanerne ble dermed tvunget til å trekke seg tilbake til defensive posisjoner på den sørlige bredden av Moder-elven, den 21. januar 1945.

Den tyske offensiven nærmet seg slutten den 25. januar, samme dag som de amerikanske forsterkningene begynte å komme fra Ardennene. Strasbourg ble reddet fra en tysk okkupasjon. De totale tapene for den amerikanske hæren under denne operasjonen som helhet er noe uklart, men det inkluderer ca. 3000 drepte soldater, 9000 sårede, og 17 000 syke og skadde. Operasjon Nordwind, ble kostbar for begge parter, men den permanent fjernet mesteparten av alle de tyske styrker i Sør-Frankrike.