1. Eskadre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
1. Eskadre
Basisdata
Aktiv:1. april 1992
Land:Danmark
Overordnet enhet:Søværnet
Type:Eskadre
Hovedkvarter:Frederikshavn
1. Eskadre
Operativt oppdrag:
Rolle:Sjøkrigføring

1. Eskadre (1 ESK) er den ene av Søværnets to eskadrer. Eskadren er hjemmehørende på Flådestation Frederikshavn, men flere skip og et mindre administrasjonskontor er plassert på Flådestation Korsør.

Eskadren bemannes av cirka 640 mann av alle grader og cirka 30 skip fordelt på seks skvadroner samt en stab på 25 mann. Eskadrens hovedoppgaver består i farvannsovervåkning, havmiljøovervåkning, forurensningsbekjempelse, isbrytning, sjøredning, suverenitetshevdelse og fiskeriinspeksjon. Selv om internasjonale oppgaver primært er 2. Eskadres område, deltar skip fra 1. Eskadre jevnlig i internasjonale øvelser og operasjoner, især i nordlige farvann hvor skipene er godt rustet til å klare de til tider barske værforhold.

En meget stor del av 1. Eskadres oppgaver ligger ved Grønland og Færøyene, hvor eskadrens inspeksjonsskip og -fartøyer året rundt utfører fiskeriinspeksjoner og sjøredning. De mindre danske fartøyer såsom Diana-klassen patruljerer også året rundt i danske farvann hvor de er klar til å utøve politimyndighet til sjøs, ta oljeprøver av miljøsyndere, sjøredning og rutinemessige kontroller av skipsfarten i Danmark. De danske skoleskipene er også underlagt 1. Eskadre, hvor de i sommerhalvåret seiler med kadetter som skal lære om alle aspekter av livet til sjøs.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]