Česká strana sociálně demokratická

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Česká strana sociálně demokratická
LandTsjekkia
Leder(e)Michal Šmarda (2021–)
Grunnlegger(e)Josef Boleslav Pecka[1]
Grunnlagt7. april 1878
HovedkvarterPraha
Antall medlemmer21 501 (2015)
IdeologiSosialdemokrati
Politisk posisjonSentrum-venstre
Europeisk tilknytningDet europeiske sosialdemokratiske parti
Internasjonal tilknytningSosialistinternasjonalen, Progressiv allianse, Arbeider- og sosialistiskpartiet internasjonal
Nettstedsocdem.cz
Flagg

Česká strana sociálně demokratická (norsk: Det tsjekkiske sosialdemokratiske partiet, ČSSD) er det sosialdemokratiske partiet i Tsjekkia.

Partiet ble grunnlagt den 7. april 1878 i Østerrike-Ungarn som representant for Kongeriket Böhmen i det østerrikske parlamentet. Etter sammenbruddet av Østerrike-Ungarn, ble partiet ett av de ledende politiske partiene i den første tsjekkoslovakiske republikken. Under den tyske okkupasjonen av Tsjekkoslovakia under den andre verdenskrig, ble partiet offisielt avskaffet, men mange av dets medlemmer organiserte motstandsbevegelser som kjempet mot det nasjonalsosialistiske Tyskland. I 1945 returnerte partiet til sin tidligere form.

I 1948, etter at kommunistpartiet overtok flertallet i parlamentet, ble det sosialdemokratiske partiet avskaffet sammen med alle andre ikke-kommunistiske politiske partier. CSSD kom på banen igjen etter Fløyelsrevolusjonen i 1989. Etter oppløsningen av Tsjekkoslovakia i januar 1993 har CSSD vært en av de største politiske partiene i Tsjekkia. Etter stortingsvalget i 1998 fikk partiet flest seter i parlamentet, men klarte ikke å danne en koalisjonsregjering, og partiet var med på å danne en mindretallsregjering.

Partiet vant valget i 2002 og fikk 70 av 200 representanter inn i regjeringen. Partiets formann Vladimír Špidla ble innsatt som statsminister. Den nåværende lederen for partiet heter Jiří Paroubek, og ble innsatt som partileder i 2006. Etter parlamentsvalget i 2010, fikk CSSD 22,08 % av stemmene, og ble det største politiske partiet i parlamentet med 56 seter, men etter å ha mislyktes i å danne en koalisjonsregjering forble partiet i opposisjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]