Česká strana sociálně demokratická

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Česká strana sociálně demokratická
Czech Social Democratic Party logo (2021).svg
Grunnlegger(e)Josef Boleslav Pecka, Ladislav Zápotocký
Stiftet7. april 1878
LandTsjekkia
HovedkontorPraha
StyrelederMichal Šmarda (2021)
Medlem avDet europeiske sosialdemokratiske parti, Sosialistinternasjonalen[1], Progressiv allianse[2], Arbeider- og sosialistiskpartiet internasjonal (19231938)Rediger på Wikidata
IdeologiSosialdemokrati
Medlemmer21 501 (2015)
Flagg
Flag of the Czech Social Democratic Party (2021).svg
Nettstedhttps://www.cssd.cz/

Česká strana sociálně demokratická (norsk: Det tsjekkiske sosialdemokratiske partiet, ČSSD) er det sosialdemokratiske partiet i Tsjekkia.

Partiet ble grunnlagt den 7. april 1878 i Østerrike-Ungarn som representant for Kongeriket Böhmen i det østerrikske parlamentet. Etter sammenbruddet av Østerrike-Ungarn, ble partiet ett av de ledende politiske partiene i den første tsjekkoslovakiske republikken. Under den tyske okkupasjonen av Tsjekkoslovakia under den andre verdenskrig, ble partiet offisielt avskaffet, men mange av dets medlemmer organiserte motstandsbevegelser som kjempet mot det nasjonalsosialistiske Tyskland. I 1945 returnerte partiet til sin tidligere form.

CSSD Logo Alt.svg

I 1948, etter at kommunistpartiet overtok flertallet i parlamentet, ble det sosialdemokratiske partiet avskaffet sammen med alle andre ikke-kommunistiske politiske partier. CSSD kom på banen igjen etter Fløyelsrevolusjonen i 1989. Etter oppløsningen av Tsjekkoslovakia i januar 1993 har CSSD vært en av de største politiske partiene i Tsjekkia. Etter stortingsvalget i 1998 fikk partiet flest seter i parlamentet, men klarte ikke å danne en koalisjonsregjering, og partiet var med på å danne en mindretallsregjering.

Partiet vant valget i 2002 og fikk 70 av 200 representanter inn i regjeringen. Partiets formann Vladimír Špidla ble innsatt som statsminister. Den nåværende lederen for partiet heter Jiří Paroubek, og ble innsatt som partileder i 2006. Etter parlamentsvalget i 2010, fikk CSSD 22,08 % av stemmene, og ble det største politiske partiet i parlamentet med 56 seter, men etter å ha mislyktes i å danne en koalisjonsregjering forble partiet i opposisjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.socialistinternational.org, besøkt 15. mars 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ progressive-alliance.info, besøkt 15. mars 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]