Øyevitne (miniserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øyevitne
Generell informasjon
TypeMiniserie
SjangerThrillerserie, LHBT+, krim
Prod.landNorge
Sendeår2014
Episoder6
SpråkNorsk
Foran kamera
Medvirkende
Bak kamera
Skaper(e)Jarl Emsell Larsen
Prod.selskapNRK Drama
Sending
Periode20. okt. 201424. nov. 2014
TV-kanalNRK1
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Øyevitne er en norsk thriller- og dramaserie i seks episoder som gikk på NRK i 2014. Serien er produsert av Elisabeth Tangen med manuskript og regi av Jarl Emsell Larsen.

Hovedhandlingen i serien går for seg i Mysen i Østfold, hvor de to hemmelig forelskede tenåringene Philip og Henning ufrivillig blir vitne til en skyteepisode hvor fire mennesker blir likvidert i et sandtak utenfor byen. Av redsel for at deres hemmelighet skal bli avslørt, gir de hverandre et løfte om å ikke fortelle noen om det de har sett. Philips fostermor, Helen Sikkeland, er lensmann og får ansvar for å etterforske drapene, som etterhvert viser seg å ha forgreininger til kriminelle miljøer.

Fotograf Lars Vestergaard vant Gullrutens fagpris 2015 for beste foto - drama.[trenger referanse]

Seriens hovedrolleinnehaver Anneke von der Lippe ble nominert til og vant International Emmy Awards - best perfomance by an actress 2015 for rollen som lensmann Helen Sikkeland.[trenger referanse]

Øyevitne ( "Eyewitness" ) ble utgitt på DVD i Storbritannia i 2015 og i 2016 ble serien solgt til NBC Universal ( distribusjon USA network ) for remake i USA.[trenger referanse] Showrunner for "Eyewitness" i USA er Adi Hasak, ( "Shades of Blue" 2016.)

Serieskaper Jarl Emsell Larsen er med som excecutive producer på Eyewitness, som er i preproduksjon i USA våren 2016.[trenger referanse]

Serien hadde oppstart på Sveriges Television den 24. november 2014 med navnet Ögonvittnet,[1][2] og den 19. mai 2015 på den finske kanalen Yle Fem med navnet Todistaja og Ögonvittnet.[3] Foruten Norden er Øyevitne solgt til Tyskland(ARD), Frankrike/Tyskland (ARTE) og Beneluxlandene.

Musikken er komponert av Bent Åserud og Geir Bøhren og temasangen Saviour Unknown er et samarbeid med vokalist og tekstforfatter Shaun Bartlett (artist).

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Noen av skuespillerne i Øyevitne:[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK TV: Øyevitne, programinformasjon. Besøkt 4. november 2014.
  2. ^ SVT, Ögonvittnet. Besøkt 17. november 2014.
  3. ^ Areena TV YLE, Todistaja. Besøkt 22. mai 2015. (fi)
  4. ^ IMDb, Øyevitne. Besøkt 4. november 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]