Øyevitne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Øyevitne
orig. Øyevitne
Generell informasjon
TypeMiniserie
Sjangerthriller
Prod.landNorge
Utgivelsesår2014
Sesonger1
Episoder6
SpråkNorsk
Foran kamera
Medvirkende
Bak kamera
SkapereJarl Emsell Larsen
ManusJarl Emsell Larsen
RegiJarl Emsell Larsen
Prod.selskapNRK Drama
Sending
Periode20. oktober 2014
TV-kanalNRK
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata

Øyevitne er en norsk thriller- og dramaserie i seks episoder som ble produsert av NRK Drama i 2014. Serien er produsert av Elisabeth Tangen med manuskript og regi av Jarl Emsell Larsen, og hadde oppstart på NRK den 20. oktober 2014.

Hovedhandlingen i serien går for seg i Mysen i Østfold, hvor de to hemmelig forelskede tenåringene Philip og Henning ufrivillig blir vitne til en skyteepisode hvor fire mennesker blir likvidert i et sandtak utenfor byen. Av redsel for at deres hemmelighet skal bli avslørt, gir de hverandre et løfte om å ikke fortelle noen om det de har sett. Philips fostermor, Helen Sikkeland, er lensmann og får ansvar for å etterforske drapene, som etterhvert viser seg å ha forgreininger til kriminelle miljøer.

Fotograf Lars Vestergaard vant Gullrutens fagpris 2015 for beste foto - drama.[trenger referanse]

Seriens hovedrolleinnehaver Anneke von der Lippe ble nominert til og vant International Emmy Awards - best perfomance by an actress 2015 for rollen som lensmann Helen Sikkeland.[trenger referanse]

Øyevitne ( "Eyewitness" ) ble utgitt på DVD i Storbritannia i 2015 og i 2016 ble serien solgt til NBC Universal ( distribusjon USA network ) for remake i USA.[trenger referanse] Showrunner for "Eyewitness" i USA er Adi Hasak, ( "Shades of Blue" 2016.)

Serieskaper Jarl Emsell Larsen er med som excecutive producer på Eyewitness, som er i preproduksjon i USA våren 2016.[trenger referanse]

Serien hadde oppstart på Sveriges Television den 24. november 2014 med navnet Ögonvittnet,[1][2] og den 19. mai 2015 på den finske kanalen Yle Fem med navnet Todistaja og Ögonvittnet.[3] Foruten Norden er Øyevitne solgt til Tyskland(ARD), Frankrike/Tyskland (ARTE) og Beneluxlandene.

Musikken er komponert av Bent Åserud og Geir Bøhren og temasangen Saviour Unknown er et samarbeid med vokalist og tekstforfatter Shaun Bartlett (artist).

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Noen av skuespillerne i Øyevitne:[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK TV: Øyevitne, programinformasjon. Besøkt 4. november 2014.
  2. ^ SVT, Ögonvittnet. Besøkt 17. november 2014.
  3. ^ Areena TV YLE, Todistaja. Besøkt 22. mai 2015. (fi)
  4. ^ IMDb, Øyevitne. Besøkt 4. november 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]