Østre Bolærne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Østre Bolærne
Østre Bolærne 08-06.jpg
Havnen på Østre Bolærne sett fra toppen av øya.
Geografi
PlasseringYtre Oslofjord
ØygruppeBolærne
Areal0,59 km² 
Administrasjon
Norge
Norge
KommuneFærder
Beliggenhet

Østre Bolærne, også kjent som Østre Bolæren, er den østligste av de tre største øyene i øygruppen Bolærne utenfor Nøtterøy i Færder kommune. Øya har et areal på om lag 0,59 km².[1] Det høyeste punktet på Østre Bolærne er 35 meter over havet.[2]

Vestfold fylkeskommune kjøpte øya i 2004, og har bygget om øyas militærforlegninger til et aktivitetssenter med overnattingsmuligheter, restaurant og kiosk. Anlegget drives av Vestfold fylkeskommune. På Østre Bolærne ligger Bolærne fort, som var operativt fra 1916 til 1999. Øya har overnattingskapasitet for 236 personer, møterom, gjestehavn til 75 båter, samt utleie av kanoer, kajakker og robåter. Mellom bebyggelsen er det store grøntområder. Øya har gode badeforhold, egen sandvolleyballbane og fotballbane. Det går fast båtrute mellom Fiskebrygga i Tønsberg og Østre Bolærne.

Øya eies av et sameie av Vestfold fylkeskommune med 90 prosent og Færder kommune med 10 prosent. Den har en verneverdig kystgranskog, og utgjorde et eget naturreservat fram til den ble en del av den nyoppretta Færder nasjonalpark i 2013.

Nordvest på Østre Bolærne er det hugga inn ei kompassrose i berget. Denne stammer fra 1500-tallet og består av 16 streker.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nøtterøy kommune – Bolærne-øyene Arkivert 21. oktober 2013 hos Wayback Machine.
  2. ^ Vestfoldkart
  3. ^ Kompassrose på Østre Bolærne på Riksantikvarens nettsted kulturminnesok.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

VestfoldstubbDenne Vestfoldrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.