Åkerspenna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Åkerfunnet. Åkerspenna ses øverst til venstre.

Åkerspenna er navnet på en beltespenne fra merovingertiden som ble funnet på Åker gård i Hedmark i 1864. Spenna er kanskje den mest kjente av gjenstandene fra det såkalte Åkerfunnet, en samlebetegnelse på en rekke arkeologiske funn fra Åker gjort mellom 1862 og 1912.

Beltespenna er rikt dekorert med dyreornamentikk i såkalt Vendel-stil; en type dekorering som var vanlig over hele Europa fra 500-tallet. Den mest fremtredende figuren på spenna er noe som ved første øyekast ser ut til å være en mannsfigur med skjegg og store øyne. Imidlertid kan denne mannen like gjerne være en rovfugl eller et dyr. Denne dekoreringen med sammenfletting av mennesker og dyr var påvirket av norrøne trosforestillinger, der man trodde at mennesker kunne ta form som dyr. Dyrene ble sett på som et bindeledd mellom denne verdenen og den andre. I en tid der få behersket skriftsspråk, var dekorering som portrettet på Åkerspenna en form for maktspråk; en måte å signalisere makt uten å bruke ord.[1]

Praktgjenstander som Åkerspenna var viktige symbolske gjenstander for det øverste samfunnssjiktet, og eieren av spenna må ha vært en mektig lokal person. Et politisk maktsenter vokste frem på Åker på slutten av 500-tallet, men man tror ikke det dreier seg om en konge. En rådende oppfatning er at Åker-funnet vitner om en stormann som har underordnet seg en hersker over et smårike.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norgeshistorie.no, Per Ditlef Fredriksen, «Mannen med skjeggstubbane – eller...?». Hentet 21. nov. 2016 fra http://www.norgeshistorie.no/merovingertid/artikler/0703-mannen-med-skjeggstubbane-eller.html.
  2. ^ Norgeshistorie.no, Per Ditlef Fredriksen, «Makt på færre hender». Hentet 21. nov. 2016 fra http://www.norgeshistorie.no/merovingertid/mennesker/0702-makt-pa-ferre-hender.html.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]