Hopp til innhold

Beltespenne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et Beltespenne fra den russiske flåte.

En beltespenne er en spenne som er laget for å holde endene på et belte sammen. Ved bruk av beltespenner blir endene koblet til hverandre og låser seg. Denne funksjonen holder på plass beltet, som henger rundt midjen til brukeren. Beltespenner er lagd i forskjellige typer materiale. Det vanligste er metall, men andre forekommer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Beltespenner ble først tatt i bruk i det gamle Kina og Roma. Disse hadde et primitivt design, men var veldig funksjonelle på dette tidspunktet. Spennene ble lagd hos en smed, og formet som en firkantet D.

Noen hundre år senere ble disse erstattet av spenner med bronse og små detaljer av jern. Ved det fjerde og femte århundre hadde beltespennene strakt seg utover hele Europa. Rundt det 13 århundre ble det normalt å bruke beltespenner som et dekorativt element og det ble derfor produsert flere spenner. Disse var hovedsakelig formet som bokstaven «D», eller ovalt.

På 1800-tallet ble millitærspenner populært, noe som hadde en stor innflytelse på beltespennenes utvikling. Det påvirket først og fremst designet på beltespennen, men gjorde også at beltespenner ble assosiert med noe maskulint helt fram til 1900-tallet.

Tidlig på 1900-tallet begynte cowboyer å ta i bruk beltespennen. Selv om man vanligvis ser et spesielt design som er «Western-inspirert» på filmer, tok i realiteten cowboyene i bruk de samme beltespennene som ble brukt i militæret. Det var først senere, da «Cowboy-filmer» ble populært at et slikt design faktisk kom fram i lyset, og ble masseprodusert.[1]

I dag bruker de fleste belter, fordi de er funksjonelle, og fordi de, og dermed også beltespennene er en enkel måte å uttrykke sin klesstil på.

Typer av beltespenner[rediger | rediger kilde]

Beltespennenes hovedfunksjon er å holde noe på plass, vanligvis en bukse. Det er derfor utviklet seg flere forskjellige typer beltespenner som har hver sin måte å utføre denne oppgaven:

Beltespenner som er formet som en ramme: Spissen på beltespennen er festet til en ende av et belte som er formet som en ramme. Den strekker seg «bort» fra brukeren gjennom et hull i beltet, hvor det fastspenner seg mot den motsatte siden av «rammen». Dette designet går langt tilbake i tid. I tillegg til å brukes til å holde buksen til forbrukerne, oppe, var det også populært å bruke slike spenner som en detalj på sko på 1700-tallet. Tekst. «Box-out»-spenner: Dette er den mest populære beltespennen i dagens samfunn. Her må brukeren «dytte ut» spennen for å åpne den og «dytte den inn» igjen for å lukke den. Til tross for at disse beltespennene er de mest populære, har de det minst funksjonelle designet. Grunnen til at disse ble mer populære var at de dukket opp i flere kjente filmer, der de ble fremstilt som noe man måtte ha for å være en vellykket og attraktiv person. Tekst.

«Box-frame»-spenner: Disse spennene består av flere deler. En rygg, en forside og en funksjon, der man kan justere beltet. Ved disse spennene kan man justere beltet ved å presse den ytre funksjonen, ut fra kroppen sin for å få det strammere, eller inn mot kroppen for å slakke det igjen. Tekst. Beltespenner formet som en flate: Disse beltespennene består av en lås med tre kroker. To av krokene passer inn i den ene delen av beltet og den tredje i den andre. Man fester beltet ved å feste den ene delen av beltet til en av krokene som går inn i et beltehull som er rettet inn mot bærenes kropp. Siden låsen på beltet er snudd mot forbrukeren, etterlater dette en ren flate på utsiden av beltet. Dette gir mulighet for å dekorere beltespennen. Dette brukes derfor ofte og er en populær detalj for å uttrykke sin klesstil og personlighet.

Beltespenner formet som en dobbel D: Dette designet baserer seg på formen til bokstaven «D». De består av to D-er ved siden av hverandre. For å feste en slik beltspenn fester man beltet sitt rundt midjen, drar beltet inn i de to D-ene, putter beltet over den øverste D-en og inn gjennom den andre D-en. Man drar det dermed gjennom den innerste D-en for å stramme det. Tekst.[2]

Western-inspirert beltespenne: Disse beltespennene er vanligvis lagd av tungmetall. De blir derfor vanligvis kombinert med belter med lær, eller andre materiale som kan holde beltespennen oppe. Man fester beltet ved å feste en spiss fra beltespennen på et hull i beltet. Tekst.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]