Deichmans hovedbibliotek på Hammersborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Deichman
Deichmans gamle hovedbibliotek ved Regjeringskvartalet
Beliggenhet
AdresseArne Garborgs pl. 4, 0179 Oslo
LandNorge
StrøkHammersborg
OmrådeOslo sentrum
StedOslo
Historiske fakta
FormålBibliotek
Eier(e)Kulturetaten i Oslo kommune (1933-2020)
Møller Eiendom (2020-)
ArkitektNils Reiersen
Etablert1933
Ferdigstilt1933
Kart
Deichmans hovedbibliotek på Hammersborg
59°54′59″N 10°44′47″Ø

Deichmans hovedbibliotek på Hammersborg var hovedbibliotek for Deichman bibliotek, folkebiblioteket i Oslo kommune, på Hammersborg i Oslo sentrum, like ved Regjeringskvartalet, Trefoldighetskirken og Svenska Margaretakyrkan. Bygget åpnet som hovedsamling og -utlån for Deichmanske bibliotek i 1933.[1] Biblioteket ble stengt sist i 2019, og virksomheten ble flyttet til Deichman Bjørvika, som åpnet i 2020.

I september 2020 ble bygningen solgt til Møller Eiendom.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Det Deichmanske Bibliothek ble opprettet med offentlig bokutlån til byens borgere allerede i 1785. 28. august 1933 åpnet Oslos hovedbibliotek i eget nybygg på Hammersborg.[3] Bibliotekets hovedhus var tegnet i nyklassisistisk stil av arkitekten Nils Reiersen. Bak ble det reist en loggia (søylegang) mot Schandorffs plass og Krist kirkegård, som var starten på et byggetrinn mot nord som ikke ble noe av. Bygget, som er blitt kalt «trappehuset» på grunn av alle trappene, har adresse Arne Garborgs plass 4.

I 2011 ble hovedbiblioteket, som lå inntil regjeringsbygningene i Oslo sentrum, skadet i terrorangrepet 22. juli. Deler av inngangspartiet måtte rives, og alle avdelinger i bygget var stengt for publikum i mer enn to måneder etter eksplosjonen.

Oslos offentlige bibliotek, som omfatter rundt 20 avdelinger i tillegg til hovedbiblioteket, skiftet navn fra Deichmanske biliotek til Deichman bibliotek i 2018. Det gamle hovedbiblioteket med søylefasaden på Hammersborg stengte dørene for godt rett før nyttår 2019. Fra våren 2020 fortsetter biblioteksvirksomheten med utvidet publikumstilbud i et nytt signalbygg ved Oslo havn i Bjørvika.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]