Hopp til innhold

Børge Ousland: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slettet innhold Innhold lagt til
Ingen redigeringsforklaring
Ramskjell (diskusjon | bidrag)
m Tilbakestilte endring av 213.239.92.86 (bidrag) til siste versjon av Jeblad (bot)
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Børge Ousland at Zero 2010.jpg|thumb|Børge Ousland på
[[Fil:Børge Ousland at Zero 2010.jpg|thumb|Børge Ousland på Zero-konferansen 2010 {{byline|Eirik Helland Urke}}]]
'''Børge Michael Jangaard Ousland''' (født [[31. mai]] [[1962]] i [[Oslo]]) er en norsk polfarer, fotograf, forfatter og foredragsholder, som er spesielt kjent for sine [[ekspedisjon]]er til polarområdene.

Ousland er utdannet [[dykking|dykker]] og jobbet i perioden [[1984]]–[[1993]] som metningsdykker i [[Nordsjøen]]. I perioden [[1989]]–[[1991]] var han tilknyttet [[Marinejegerkommandoen]]. Han er sønn av illustratøren [[Ingrid Jangaard Ousland]] og bror av tegneren [[Bjørn Ousland]].

==Ekspedisjoner==
===Grønland===
I [[1986]] gikk Ousland på ski over [[Grønland]] sammen med [[Agnar Berg]] og [[Jan Morten Ertsaas]]. På 37 dager gikk de fra [[Agmassalik]] på østkysten til [[Umanak]] på vestkysten, en distanse på 800 km i luftlinje.

===Nordpolen 1990===
[[8. mars]]–[[4. mai]] [[1990]] gikk Ousland sammen med [[Geir Randby]] og [[Erling Kagge]] over polisen fra [[Ellesmere Island]] i [[Canada]] til [[Nordpolen]], uten hunder og uten å motta forsyninger underveis. I luftlinje er også denne turen 800 km. Ousland og Kagge gjennomførte og brukte 58 dager på turen. Ingen hadde tidligere gjort en slik tur. Geir Randby skadet ryggen underveis og ble hentet ut med fly. Dette førte til anklager om at ekspedisjonen hadde mottatt støtte utenfra underveis. Kagge og Ousland ble hentet ut med fly etter at de hadde nådd polpunktet.

===Nordpolen 1994===
[[2. mars]]–[[22. april]] [[1994]] gikk Ousland alene til Nordpolen uten etterforsyning. Han startet fra [[Kapp Arktichesky]] i Nord-[[Sibir]].

Etter denne turen har Ousland jobbet på heltid med ekspedisjoner og oppgaver knyttet til disse.

===Nordpolen 2006===
[[20. januar]]–[[23. mars]] [[2006]] gikk Ousland sammen med [[Mike Horn]] fra [[Kapp Arktichesky]], det nordligste punktet i [[Russland]], til [[Nordpolen]]. De er de første som noensinne har tatt turen på ski i vintermørket.

===Frans Josef Land 2007===
[[1. mai]] startet Ousland sammen med [[Thomas Ulrich]] på Nordpolen og etter halvannen måned nådde de den nordøstligste øya i Frans Josefs Land-arkipelet. Herfra fulgte de Nansen og Johansens rute gjennom øygruppen til Kapp Flora. [[13. august]] ble de hentet på Kapp Flora av seilbåten Athene som seilte dem over til Norge. I Bodø satte Ousland seg på sykkelen og syklet gjennom Norge og [[18. september]] nådde han hjemstedet i Oslo.

===Antarktis===
Ousland hadde i 1995 som mål å bli den første som alene og uten støtte krysset [[Antarktis]] fra kyst til kyst via [[Sydpolen]]. Som følge av en frostskade måtte han gi opp etter at sydpolpunktet var passert, men ble med dette den første som hadde gått alene og uten etterforsyninger til begge poler.

I [[1996]]–[[1997]] gjennomførte Ousland krysningen, alene og uten etterforsyninger. Han startet [[15. november]] på [[Berkner Island]] i [[Weddellhavet]], med målgang i [[McMurdo Station|McMurdo]] ved [[Rosshavet]] [[17. januar]]. Da hadde han tilbakelagt en distanse på 2 845 kilometer.

===Arktis===
I 2001 gikk Ousland alene over [[Arktis]], fra [[Sibir]] til [[Canada]] via polpunktet, en tur han brukte 82 dager på.

===Den Patagonske innlandsis===
I 2003 krysset Ousland og [[fjellklatring|fjellklatreren]] [[Thomas Ulrich]] den sydlige Patagonske innlandsis i [[Chile]]. Dette er verdens tredje største [[isbre]] etter Antarktis og Grønland. Også denne ekspedisjonen ble gjennomført uten etterforsyninger.

=== Nordpassasjene ===
I 2010 ble Ousland, Thorleif Thorleifsson, Stanislav Kostyashkin, og Vincent Colliard ombord i «Northern Passage» de første som har seilt rundt den nordlige halvkule i en og samme sesong. De la ut fra [[Frammuseet]] i [[Oslo]] den 23. juni, og passerte [[nordøstpassasjen]] i løpet av august. Den 23. september nådde besetningen [[Lancastersundet]], som markerer det østligste punktet på [[nordvestpassasjen]]. I den 31 fot store glassfiberkatamaranen hadde de dermed gjennomført begge passasjene i løpet av en og samme sesong som den andre båten noensinne. Båten passerte denne linjen 12 timer etter den russiske seilbåten Peter 1 fra St. Petersburg med kaptein Gavrilov og hans mannskap.<ref>http://seilmagasinet.no/id/36712</ref><ref>http://www.yachtingworld.com/news/501298/world-record-for-russian-crew-in-arctic</ref> En ferd som trolig ville tatt opptil fem til seks år på [[Roald Amundsen]]s tid.

==Bibliografi==
==Bibliografi==
*[[2008]] ''I Nansens Spor''
*[[2008]] ''I Nansens Spor''

Sideversjonen fra 13. jan. 2016 kl. 14:46

Børge Ousland på Zero-konferansen 2010

Børge Michael Jangaard Ousland (født 31. mai 1962 i Oslo) er en norsk polfarer, fotograf, forfatter og foredragsholder, som er spesielt kjent for sine ekspedisjoner til polarområdene.

Ousland er utdannet dykker og jobbet i perioden 19841993 som metningsdykker i Nordsjøen. I perioden 19891991 var han tilknyttet Marinejegerkommandoen. Han er sønn av illustratøren Ingrid Jangaard Ousland og bror av tegneren Bjørn Ousland.

Ekspedisjoner

Grønland

I 1986 gikk Ousland på ski over Grønland sammen med Agnar Berg og Jan Morten Ertsaas. På 37 dager gikk de fra Agmassalik på østkysten til Umanak på vestkysten, en distanse på 800 km i luftlinje.

Nordpolen 1990

8. mars4. mai 1990 gikk Ousland sammen med Geir Randby og Erling Kagge over polisen fra Ellesmere Island i Canada til Nordpolen, uten hunder og uten å motta forsyninger underveis. I luftlinje er også denne turen 800 km. Ousland og Kagge gjennomførte og brukte 58 dager på turen. Ingen hadde tidligere gjort en slik tur. Geir Randby skadet ryggen underveis og ble hentet ut med fly. Dette førte til anklager om at ekspedisjonen hadde mottatt støtte utenfra underveis. Kagge og Ousland ble hentet ut med fly etter at de hadde nådd polpunktet.

Nordpolen 1994

2. mars22. april 1994 gikk Ousland alene til Nordpolen uten etterforsyning. Han startet fra Kapp Arktichesky i Nord-Sibir.

Etter denne turen har Ousland jobbet på heltid med ekspedisjoner og oppgaver knyttet til disse.

Nordpolen 2006

20. januar23. mars 2006 gikk Ousland sammen med Mike Horn fra Kapp Arktichesky, det nordligste punktet i Russland, til Nordpolen. De er de første som noensinne har tatt turen på ski i vintermørket.

Frans Josef Land 2007

1. mai startet Ousland sammen med Thomas Ulrich på Nordpolen og etter halvannen måned nådde de den nordøstligste øya i Frans Josefs Land-arkipelet. Herfra fulgte de Nansen og Johansens rute gjennom øygruppen til Kapp Flora. 13. august ble de hentet på Kapp Flora av seilbåten Athene som seilte dem over til Norge. I Bodø satte Ousland seg på sykkelen og syklet gjennom Norge og 18. september nådde han hjemstedet i Oslo.

Antarktis

Ousland hadde i 1995 som mål å bli den første som alene og uten støtte krysset Antarktis fra kyst til kyst via Sydpolen. Som følge av en frostskade måtte han gi opp etter at sydpolpunktet var passert, men ble med dette den første som hadde gått alene og uten etterforsyninger til begge poler.

I 19961997 gjennomførte Ousland krysningen, alene og uten etterforsyninger. Han startet 15. novemberBerkner Island i Weddellhavet, med målgang i McMurdo ved Rosshavet 17. januar. Da hadde han tilbakelagt en distanse på 2 845 kilometer.

Arktis

I 2001 gikk Ousland alene over Arktis, fra Sibir til Canada via polpunktet, en tur han brukte 82 dager på.

Den Patagonske innlandsis

I 2003 krysset Ousland og fjellklatreren Thomas Ulrich den sydlige Patagonske innlandsis i Chile. Dette er verdens tredje største isbre etter Antarktis og Grønland. Også denne ekspedisjonen ble gjennomført uten etterforsyninger.

Nordpassasjene

I 2010 ble Ousland, Thorleif Thorleifsson, Stanislav Kostyashkin, og Vincent Colliard ombord i «Northern Passage» de første som har seilt rundt den nordlige halvkule i en og samme sesong. De la ut fra Frammuseet i Oslo den 23. juni, og passerte nordøstpassasjen i løpet av august. Den 23. september nådde besetningen Lancastersundet, som markerer det østligste punktet på nordvestpassasjen. I den 31 fot store glassfiberkatamaranen hadde de dermed gjennomført begge passasjene i løpet av en og samme sesong som den andre båten noensinne. Båten passerte denne linjen 12 timer etter den russiske seilbåten Peter 1 fra St. Petersburg med kaptein Gavrilov og hans mannskap.[1][2] En ferd som trolig ville tatt opptil fem til seks år på Roald Amundsens tid.

Bibliografi

Filmografi

Referanser

Eksterne lenker