Zoolander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zoolander
Generell informasjon
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde89 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBen Stiller
ProdusentScott Rudin
Ben Stiller
Stuart Cornfeld
ManusforfatterDrake Sather
Ben Stiller
John Hamburg
MusikkDavid Arnold
SjeffotografBarry Peterson
KlippGreg Hayden
Foran kamera
MedvirkendeBen Stiller
Owen Wilson
Will Ferrell
Christine Taylor
Milla Jovovich
Jerry Stiller
David Duchovny
Jon Voight
Annen informasjon
Budsjett$28 millioner
Totalomsetning$60 780 981
Prod.selskapVillage Roadshow Pictures
VH1 Films
DistributørParamount Pictures (Verden)
Roadshow Entertainment (Australia og New Zealand)
Premiere
  • 28. september 2001 (2001-09-28)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Zoolander er en amerikansk komedie fra 2001, regissert av Ben Stiller. Den er basert på et par kortfilmer regissert av Russell Bates og skrevet av Drake Sather og Ben Stiller for VH1 Fashion Awards TV-programmer i 1996 og 1997. Kortfilmene var om Derek Zoolander, en mannlig modell. Den ledende rollen ble spilt av Ben Stiller, og i spillefilmen (som Stiller regisserte), er Zoolanders agent spilt av hans far Jerry Stiller. Filmen bidrar også til Stillers kone, Christine Taylor, og inneholder en opptreden av Stillers mor, Anne Meara, og hans gode venn, Owen Wilson, som spiller hans rival. En oppfølger, Zoolander 2, ble publisert i februar 2016.[1] En animert TV-serie, Zoolander: Super Model kom ut på Netflix i Storbritannia i august 2016.[2] "Zoolander" ble aldri vist i Malaysia, fordi filmen viser ett forsøk på å ta livet av statsministeren av Malaysia.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

I New York City blir den selvopptatte Derek Zoolander (spilt av Ben Stiller) tilsidesatt i rollen som den øverste mannlige mote-modellen, på grunn av den nye stjernen Hansel (spilt av Owen Wilson) og hans rykte blir enda dårligere etter en veldig kritisk artikkel fra journalist Matilda Jeffries. Etter at tre kollegaer blir drept i en ulykke, kunngjør Derek at han ønsker å slutte som modell. Han drar til New Jersey for å møte sin far Larry, og brødrene Luke og Scrappy som arbeider i kull-gruvene. Derek paser ikke inn som gruvearbeider, og familien avviser ham etter flere krangler.

I mellomtiden må mote-mogul Jacobim Mugatu og Dereks agent Maury Ballstein forsøke å finne en modell som kan hjernevaskes til å myrde den ny-innsatte progressive statsministeren i Malaysia, slik at mote-bransjen kan beholde deres billige barnearbeid i Malaysia. Derek kommer tilbake til New York City, og aksepterer et tilbud om å være med i et mote-show. Journalist Matilda Jeffries, som føler seg delvis ansvarlig for Dereks pensjonist-tilværelse, får nyss om mote-bransjens planer. Hun forteller om sine bekymringer til Derek, men han ignorerer henne.

Matilda følger etter Derek til en fest hvor Derek, etter å ha blitt utfordret av Hansel, taper for Hansel i en "walk-off" med David Bowie som dommer. Matilda får en anonym telefon om å møte en hemmelig tipser. Denne anonyme innringeren viser seg å være modell J.P. Prewett. Han påstår at motebransjen har stått bak flere av historiens politiske attentater, inkludert Abraham Lincoln og John F. Kennedy, og at de hjernevaskede modellene blir også myrdet kort tid etter at de har gjennomført disse mordene. Matilda innrømmer at grunnen til at hun hater modeller er fordi hun ble mobbet som barn for å være overvektig (og hun derfor utviklet bulimi) og at hun mener tynne modeller skader folk selvtillit. Derek og Hansel blir venner under en fest hvor de deltar i gruppe-sex sammen med Matilda og flere andre. De bryter inn på et kontor for å finne bevis for motebransjens attentat, men de kommer seg ikke inn i en datamaskin for å finne noen beviser.

Matilda forsøker å hindre Derek fra å reise til et show hvor han skal begå ett mord, men hun blir forhindret av noen i motebransjen som står bak disse mordene. På showet spiller de musikk for å aktivere hjernevaskinen av Derek. Men før Derek rekker å gjøre noe, klarer Hansel å slå av musikken. De skyldige blir arrestert, og Derek takkes av statsministeren av Malaysia. I Dereks hjemby ser Larry disse hendelsene på TV, og erkjenner stolt Derek som sin sønn. Noen år senere har både Derek og Hansel forlatt motebransjen, og grunnlagt en organisasjon sammen. Derek og Matilda har fått en sønn som heter Derek Zoolander Jr. som allerede har begynt som modell.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Cameoroller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fischer, Russ (10. mars 2015). «'Zoolander 2' Coming February 2016». /Film (engelsk). Besøkt 2. januar 2023. 
  2. ^ «Watch the Trailer for the 'Zoolander' Cartoon Movie | Exclaim!». exclaim.ca (engelsk). Besøkt 2. januar 2023. 
  3. ^ Staff, Guardian (27. september 2001). «Zoolander faces Malaysian censorship controversy». the Guardian (engelsk). Besøkt 2. januar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]