Wilhelm Emmanuel von Ketteler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Wilhelm Emmanuel von Ketteler

Wilhelm Emmanuel friherre von Ketteler (født 25. desember 1811 i Münster, død 13. juli 1877 i Burghausen, Altötting) var katolsk biskop av Mainz og tysk politiker; han hørte til grunnleggerne av Det katolske sentrumspartiet.

Han tilhørte en westfalisk uradelsslekt, og studerte først jus ved Georg-August-Universität i Göttingen. Som ferdigutdannet jurist trådte han først inn i statstjenesten, men hans tro og overbevisning fikk ham til å begynne å studere teologi i München, hvor han ble presteviet 1. juni 1844. 15. mars 1850 ble han utnevnt til biskop av Mainz, og konsekrert av Freiburgs erkebiskop Hermann von Vicari den 27. juli.

Han var medlem av nasjonalforsamlingen i Frankfurt i 1848/1849 og ble 1871/1872 medlem av den tyske Riksdagen. Sammen med Ludwig Windthorst grunnla han Det katolske sentrumspartiet som motvekt mot de protestantiske partiene og særlig Otto von Bismarck.

Kirkepolitisk gikk han inn for kirkens autonomi og var erklært motstander av en statskirke, noe som gjorde ham til en av Bismarcks fremste opponenter på katolsk side under kulturkampen.


Forgjenger:
 Peter Leopold Kaiser 
Katolsk biskop av Mainz
Etterfølger:
 Paul Leopold Haffner