Warwick

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Warwick
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Warwick
Admin. grevskap: Warwickshire
Seremon. grevskap: Warwickshire
Status By (town)
Befolkning 23 350 (2001)

Warwick (utt. /ˈwɒɹɪk/) er administrasjonsbyen i Warwickshire i England. Den er også administrasjonssenter for distriktet Warwick. Byen ligger ved elven Avon, omkring 18 km sør for Coventry.

Warwick Castle sett fra sognekirkens tårn

Byen er mest kjent for Warwick Castle, som ble grunnlagt i 1068. Slottet er godt bevart, og tiltrekker store antall turister. Sentrum i byen har også bevart mye av sin historiske arkitektur, med bygninger fra Tudortiden og det 17. århundre.

Warwick School er en privatskole for gutter som hevder å være den tredje eldste skolen i England som er i drift. Grunnleggelsesåret er ukjent, men 914 blir nevnt som en mulighet. Det som er sikkert er at det allerede var en skole der før normannernes invasjon i 1066. Den lå da på et annet sted; den nåværende skolebygningen er fra 1879.

Byen er også kjent for Warwick Racecourse, en veddeløpsbane som ligger rett utenfor vestporten.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ifølge tradisjonen ble Warwick grunnlagt i 914 da Ethelfleda, søsteren til kong Edvard den eldre, anla forsvarsverker mot danskene der. I 1016 invaderte danskene Mercia og brente ned det meste av Warwick, inkludert et nonnekloster som stod der St. Nicholas' kirke står i dag.

På grunn av festningsverkene ble Warwick raskt et viktig administrativt senter for Mercia. I det 11. århundre ble England delt inn i administrative områder, shires, og det området som ble styrt fra Warwick fikk navnet Warwickshire. Da Domesday Book ble skrevet ned i 1086 var byen en royal borough.

Senere i middelalderen ble Warwick kontrollert av jarlen av Warwick, og fikk en bymur. Av denne er det bare vest- og østporten som er bevart. På tross av at stedet var et administrasjonssenter og hadde bymur var det først i 1545 at Warwick fikk bystatus.

Under den engelske borgerkrigen kontrollerte parlamentarianerne byen. Sir Edward Payto ledet garnisonen der under en to uker land beleiring, og klarte å beholde kontroll over byen. Senere oversikter viser at det 1644 til 1646 var en garnison på omkring 350 mann der, under oberst Purefoy og major John Bridges.

I 1694 ble store deler av byen ødelagt av brann, og det er på grunn av dette at man finner et stort antall bygninger fra siste del av det 17. og første del av det 18. århundre. Brannen ødela også det meste av den store sognekirken St. Mary, men både koret og Beauchamp-kapellet overlevde. Sistnevnte har navn etter Richard de Beauchamp, 13. jarl av Warwick, som er gravlagt der.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Warwick ligger nær M40 og hovedveien A46. Byen har også gode jernbaneforbindelser, med direkte linjer til London, Birmingham og Stratford-upon-Avon med Chiltern Railways og Central Trains fra Warwick stasjon og Warwick Parkway stasjon.

Grand Union-kanalen renner gjennom byen.

Kultur[rediger | rediger kilde]

J.R.R. Tolkien ser ut til å ha blitt påvirket av Warwick og dens rolle innen kongedømmet Mercia. Han kjente byen godt, og giftet seg der. Lynn Forest-Hill presenterte i Times Literary Supplement overbevisende argumenter for at to viktige steder hans bøker var basert på Warwick: Edoras på den eldre, angelsaksiske byen og Minas Tirith på den normanniske byen med slottet. Det er også aspekter i plittet i Ringenes herre som har paralleller i romansen Guy of Warwick.

Det historiske sentrum i byen har vært bakgrunn i en rekke TV-serier, som Dangerfield, Pride and Prejudice, Tom Jones (TV-serie) og Moll Flanders.