Trykkeri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Et trykkeri er et lokale der en trykker eller en virksomhet som produserer trykksaker som bøker, aviser, tidsskrifter, kataloger, brosjyrer, dokumenter og liknende. Trykkeri som bedrift driver kommersiell virksomhet og er selvstendige bedrifter, mens mange større virksomheter, både offentlige og private, har egne hustrykkerier som kun har interne oppdrag. I dag produseres det meste i offsettrykk, men tidligere var det vanlig med boktrykk/høytrykk eller dyptrykk. Andre trykkeprosesser omfatter blant annet silketrykk som benyttes både industrielt og av enkelte kunstnere, særlig ved trykking på andre materialer enn papir. I tillegg har det blitt vanlig med digitaltrykk, gjerne av små opplag eller ved oppdrag med korte frister.

Tidligere benyttet setterne løse typer, som lå i små båser for hvert enkelt bokstav og tall. Trykkerne betjente en trykkpresse for hånd, og brukte en stokk til å henge opp de store arkene på snorer så sverten fikk tørke. På 1700-tallet var ammoniakk-lukten kjennetegnet på et trykkeri. For å sverte typene, brukte trykkerne en svertepute av lær fylt med ull, med et håndtak av tre. På grunn av det høye ammoniakk-innholdet var trykkernes egen urin det beste løsemidlet for å fjerne sverten som satt igjen på sverteputene. Disse ble derfor lagt i bøtter med urin, og deretter lagt ut over det skrånende gulvet. Når trykkerne tråkket på putene under arbeidet, klemte de ut urinen så den kunne renne vekk.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Adam Hochschild: Begrav lenkene (s. 115), Pax forlag, Oslo 2006, ISBN 82-525-6292-2
StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.