Torskemunndvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Torskemunndvergmåler
Nomenklatur
Eupithecia linariata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
torskemunndvergmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektEupithecia
Økologi
Habitat: enger og veikanter
Utbredelse: den palearktiske sone

Torskemunndvergmåler (Eupithecia linariata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere og er funnet nord til Møre og Romsdal i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 16 – 18 mm), slank, brokete farget måler. Den kan kjennes fra andre arter, bortsett fra revebjelledvergmåler (Eupithecia pulchellata), på fargen. Fra revebjelledvergmåleren kjennes den på at den er noe mindre, mørkere, og at forvingens mørke tverrbånd mangler en markert knekk, men er nokså jevnt buet. Forvingen er ved roten grå i den fremste del, hvit bakerst. Deretter følger et oker-brunt (virker mer brunt enn gult) tverrbånd, et bredt, hvitkantet, mørkegrått tverrbånd som er nokså jevnt buet, et nytt okerbrunt tverrbånd, en smal, hvit tverrstripe, og ytterst er vingen grå. Bakvingen er farget omtrent som forvingen. Larven er grønngul med brune tverrflekker på ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten har larver som utvikler seg i blomster og frøkapsler på lintorskemunn (Linaria vulgaris) og løvemunn (Antirrhinum spp.). De voksne målerne flyr i juli – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Torskemunndvergmåleren lever over hele Europa og i Nord-Asia. I Norge er den funnet nord til Møre og Romsdal, men er uvanlig på Vestlandet, der den lignende arten revebjelledvergmåler er vanligst.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]