Thorwald Proll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thorwald Proll
Født22. juli 1941[1]Rediger på Wikidata (82 år)
Kassel[2]
BeskjeftigelseSkribent, politisk aktivist Rediger på Wikidata
FarKonrad Proll
SøskenAstrid Proll
NasjonalitetTyskland
Medlem avAußerparlamentarische Opposition (19681970)

Thorwald Proll (født 22. juli 1941 i Kassel) var et tidlig medlem av den gruppen som senere skulle bli til Rote Armee Fraktion også kalt Baader-Meinhof gruppen i Tyskland.

Brannstiftelsen[rediger | rediger kilde]

Som bekjent av Andreas Baader og Gudrun Ensslin, senere også Horst Söhnlein, som var en venn av Andreas Baader fra ungdomstiden i München, satte han 2.april 1968 fyr på kjøpesentrene Kaufhof og Kaufhaus Schneider i Frankfurt am Main rett før stengetid. Tysk politi mottok senere samme kveld et anonymt tips som førte dem direkte til brannstifterne, hvor de fant overveldende bevis for at de var skyldige. Det gikk ingen menneskeliv tapt i brannene.

Rettssaken[rediger | rediger kilde]

Rettssaken begynte 14. oktober 1968 i Frankfurt. De fire tiltalte hadde sammenlagt 9 advokater, blant dem Horst Mahler, Otto Schily og professor Ernst Heinitz, tidligere rektor ved Freie Universität Berlin. De tiltalte forholdt seg fullstendig tause og først etter tre dager begynte Gudrun Ensslin å snakke. Hun tilsto at hun selv og Andreas Baader hadde satt fyr på kjøpesentret Kaufhaus Schneider som en protest mot USAs krig i Vietnam. De øvrige to, hevdet hun, var uskyldige. Den 3. oktober 1968 ble alle fire dømt til tre års fengsel for ildspåsettelse.

Løslatelse[rediger | rediger kilde]

De fire brannstifterne ble løslatt 13. juni 1969, et forhold tysk politi anket. I november 1969 fikk politiet medhold i sin anke i tysk høyesterett. Andreas Baader, Gudrun Ensslin og Thorwald Proll bestemte seg da for å gå i dekning. Gruppen fikk hjelp og flyktet til Paris. De kontaktet Thorwald Prolls søster, Astrid og fikk henne til å bringe dem papir, bøker og en bil de hadde etterlatt i en garasje i Frankfurt. Astrid Proll gjorde som hun ble bedt om og møtte sin bror i Paris, hvor hun sluttet seg til gruppen.

Etter noen tid i Paris reiste Andreas Baader, Gudrun Ensslin og Astrid Proll til Italia hvor de bodde hos kjente fra Berlin. Astrid Proll ble derved et tidlig medlem i RAF. Thorwald Proll bestemte seg for å vende tilbake til Tyskland, hvor han meldte seg for politiet for å sone reste av straffen. Thorwald Proll ble løslatt fra fengslet i oktober 1971 og har siden 1978 vært bosatt i Hamburg. Han hadde senere ingen forbindelser med Rote Armee Fraktion

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Discogs, Discogs artist-ID 2380641, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aust, Stefan: The Bade Meinhof Complex, Hofman und Clampe Verlag, 2008, English Translation, ISBN 9781847920454

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]