Thomas Hylland Eriksen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Thomas Hylland Eriksen
Thomas Hylland Eriksen
Thomas Hylland Eriksen (2011)
Født Geir Thomas Hylland Eriksen
6. februar 1962 (53 år)
Norge Oslo
Ektefelle Kari J. Spjeldnæs
Yrke Professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo

Geir Thomas Hylland Eriksen (født 6. februar 1962) er en norsk sosialantropolog. Han er professor ved Sosialantropologisk institutt, Universitetet i Oslo. Internasjonalt er han mest kjent for sin forskning om etnisitet, nasjonalisme og globalisering.[1]I Norge mest kjent for sitt engasjement for å formidle sosialantropologi og et sosialantropologisk perspektiv på et flerkulturelt samfunn, globalisering, identitet og en rekke samfunnsspørsmål gjennom debatt, media og sitt faglitterære forfatterskap.

Liv og arbeid[rediger | rediger kilde]

Thomas Hylland Eriksen vokste opp på Nøtterøy i Vestfold og var elev ved Tønsberg gymnas. Han var som tenåring aktiv i Unge Venstre med interesse blant annet for anarkismen.

Som del av studiene ved Universitetet i Oslo foretok Thomas Hylland Eriksen antropologiske feltstudier på Trinidad og Mauritius. Hovedoppgaven fra 1987 het Ethnicity in Mauritius: its meaning, organisation and relevance. Han ble dr.polit. i 1991 og professor ved Universitetet i Oslo fra 1995, 33 år gammel.

Thomas Hylland Eriksen begynte som skribent i den antiautoritære Gateavisa i slutten av tenårene, og var redaksjonsmedlem fra ca. 1982 til 1988. Han har siden vært redaktør for tidsskrifter som Samtiden, Norsk Antropologisk Tidsskrift (1993–1997), Journal of Peace Research (1994–1998) og Ethnos (fra 1997). Han er en aktiv samfunnsdebattant i massemediene. Han har blant annet vært engasjert i kritikk av norsk nasjonalisme, og regnes som spesialist på identitet, etnisitet, globalisering, kreolisering og glokalisering. Han har ellers skrevet en lang rekke bøker på norsk og engelsk, som er oversatt til over 30 språk.

Han ble i 2000 tildelt Prisen for god forskningsformidling ved Universitetet i Oslo. I 2002 ble han tildelt Norges forskningsråds formidlingspris. Forskningsrådet begrunnet tildelingen slik: «Hans formidlingsinnsats er imponerende, den viser stor bredde og et aktivt samfunnsengasjement, og går langt ut over Norges grenser.»[2]

Fra 2004 til 2010 ledet Hylland Eriksen det tverrfaglige forskningsprogrammet CULCOM[3] (Kulturell kompleksitet i det nye Norge), som utforsket kulturelt mangfold i dagens norske samfunn. Monografien "Samfunn" (2010) oppsummerer en del av de empiriske resultatene og teoretiske innfallsvinklene fra programmet.

Hylland Eriksen har i sine polemiske essays argumentert både mot nasjonalisme og multikulturalisme, og betrakter identitetspolitikk som et blindspor og kosmopolitisme som et alternativ. Han er en av sin generasjons mest produktive sosialantropologer, og hans fagbøker og -artikler leses på mange språk av studenter over hele verden.

I 2005 spilte han i filmen Thomas Hylland Eriksen og historien om origamijenta.[4]

Eriksen er gift med forlagsdirektør Kari Spjeldnæs.

I 2011 ble Thomas Hylland Eriksen tildelt et Advanced Grant fra Det europeiske forskningsråd (ERC) for prosjektet "Overheating: The Three Crises of Globalisation". Prosjektet, som startet opp høsten 2012, skal studere tre sentrale kriser skapt av globaliseringen (økonomi, miljø, identitet) komparativt og tverrfaglig. Prosjektet avsluttes høsten 2016.

Bibliografi i utvalg[rediger | rediger kilde]

Faglitteratur[rediger | rediger kilde]

Skjønnlitteratur[rediger | rediger kilde]

For ungdom[rediger | rediger kilde]

  • 2012 "Det som står på spill"

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]