Susanne Sundfør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Susanne Sundfør
Susanne Sundfør
Susanne Sundfør under VG-Lista Topp 20 i Stavanger juni 2010
Født 19. mars 1986 (28 år)
Haugesund
Nasjonalitet Norsk
Instrument Keyboards
Aktive år 2006 -
Plateselskap EMI
Nettsted http://susannesundfor.com/

Susanne Aartun Sundfør (født 19. mars 1986) er en sangerinne/låtskriver fra Haugesund.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Susanne Sundfør har spilt både jazz og klassisk musikk, og har utviklet en egen blandingsstil med elementer fra begge. Hun blir ofte sammenlignet med Joni Mitchell og Carole King. Sundfør har hentet inspirasjon fra blant andre Radiohead, Jeff Buckley, Radka Toneff, Rufus Wainwright, Cat Power, Ane Brun og Thomas Dybdahl. Tekstene hennes handler ofte om personlige opplevelser.

Hun har varmet opp for blant andre Marit Larsen og Minor Majority. I 2006 ble hun kjent da hun bidro under by:Larm i Tromsø. Sundfør ga ut sitt selvtitulerte debutalbum mars 2007, og fikk for det Spellemannprisen 2007 i klassen kvinnelig artist. Hun fortsatte under Spellemannprisutdelingen en debatt Ane Brun startet, da hun i takketalen sin kun sa: «Jeg er først og fremst artist – og ikke først og fremst kvinne». Brun hadde uken før utdelingen sagt at kjønnsskillet i prisene var «antikvarisk».[1][2] For albumet ble hun også nominert til årets nykommer under Spellemannprisen 2007 og til Alarmprisen 2007 i klassene pop og nykommer.

Susanne Sundfør var en av fire artister/band som mottok «a-ha-stipendet» i forkant av a-has avskjedsturné i 2010. Stipendet er på en million norske kroner og ble delt ut for å hjelpe unge og lovende norske artister som ønsker å satse internasjonalt. For sitt tredje album, The Brothel, vant hun Spellemannprisen 2010 i klassen populærkomponist. Hun ble også nominert i klassene kvinnelig artist og tekstforfatter, men valgte å trekke seg fra klassen kvinnelig artist fordi hun er kritisk til at mannlige og kvinnelige artister vurderes hver for seg.[3] Albumet var også et av tolv nominerte til den nyopprettede nordiske prisen Nordic Music Prize som ble delt ut under by:Larm 2011. I 2012 ga hun ut sitt fjerde studioalbum, The Silicone Veil. For albumet ble hun nominert til Spellemannprisen 2012 i klassen pop. I tillegg ble videoen til «The Silicone Veil» som regissert av Luke Gilford nominert til årets musikkvideo.

Sundfør var også medlem av bandet Hypertext.

I Mars 2013 ble det kjent at Susanne Sundfør sammen med Anthony Gonzalez i bandet M83 har skrevet en låt til den amerikanske filmen Oblivion som hadde premiere 12. April 2013. Låten, med samme navn, er tittelsporet i storfilmen hvor Tom Cruise spiller hovedrollen.

16. April 2013 ble Sundførs kritikerroste plate The Silicone Veil sluppet i USA.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun er barnebarn av språkforskeren Kjell Aartun (intervju i VG, 10.03.2007).

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum
Konsertalbum
Singler
Musikkvideoer
  • «The Brothel»
  • «White Foxes»
  • «The Silicone Veil»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]