Skeisvang videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skeisvang videregående skole
MottoPer ardua ad astra
LandNorge
TypeVideregående skole
Org.nummer974624362
Grunnlagt1. mai 1880; 143 år siden (1880-05-01)
Region/fylkeRogaland
KommuneHaugesund
AdresseRogalandgata 197, 5518 Haugesund
EierRogaland Fylkeskommune
RektorKari Handeland
Klasser24
EleverCa. 700
Nettstedskeisvang.vgs.no
Beliggenhet
Kart
Skeisvang videregående skole
59°25′22″N 5°16′18″Ø

Skeisvang videregående skole er en videregående skole som ligger i Haugesund. Skolen har skoleråret 2019/2020 18 klasser på studiespesialiserende utdanningsprogram, seks klasser på hvert trinn (Vg1, Vg2 og Vg3). Studieretningen gir generell studiekompetanse til universiteter og høyskoler, og mulighet til å ta programfag

Skolen har også tre-årig studieretning for Musikk, dans og drama . Studieretning for musikk, dans og drama gir både spesiell kompetanse til musikkutdanning og generell studiekompetanse til universiteter og høyskoler. Skolen har to klasser på hvert trinn i musikk, dans og drama og tilbyr fordypning i alle de tre disiplinene.

Skolen har om lag 80 ansatte (ansatte, ikke årsverk), hvorav over 60 er pedagoger. Skolen har i underkant av 700 elever, alle ved studieforberedende linjer (studiespesialisering eller musikk, dans, drama).

Historie[rediger | rediger kilde]

1. mai 1880 fikk borgerskolen i Haugesund ved kongelig resolusjon rett til å avholde middelskoleeksamen med samme virkning som de offentlige skoler. Det første personalet bestod av rektor, to akademikere og fem andre som underviste. I begynnelsen kunne elevene velge mellom latinlinje og engelsklinje. Klasser og trinn kunne bli slått sammen hvis det var små kull. Den gangen kostet det penger å gå på skolen, fra 4,80 til 8,00 kroner, men det gikk an å få moderasjon for brødre. Ja, det var en gutteskole, men allerede i 1880 var det ei jente som gikk opp til eksamen som privatist. Det var denne muligheten jentene hadde. Sensorene var akademikere fra byen og egne ansatte. Fra 1885 av ble det brukt sensorer fra Stavanger.

I 1881 flyttet skolen inn i nytt bygg ved Byparken i Haugesund. I 1913 fikk ble skolen utvidet til også å omfatte gymnas, og et nytt murbygg ble oppført. Skolen skiftet navn fra Haugesund Middelskole til Haugesund Kommunale Høiere Almenskole. Allerede før andre verdenskrig begynte man å merke at skolebygningene ved byparken var i trangeste laget, men økonomiske forhold utsatte byggingen av et nytt skolebygg. I 1961 sto dagens skolebygg ferdig ved Skeisvatnet like utenfor sentrum. I 1965 overtok Rogaland fylkeskommune driften av skolen, og den skiftet navn til Haugesund Gymnas. I 1977 ble navnet endret til Skeisvang videregående skole i forbindelse med omleggingen av den videregående opplæringen.

Skolen var blant de aller første i landet som opprettet musikklinje på slutten av 70-tallet. I 1993 fikk musikklinja egen fløy, som er bygget i fortsettelsen av, og i samme stil som, hovedbygningen. I 2002 fikk skolen danselinje og i 2005 dramalinje. Elever på danselinja har egen dansesal i Djervhallen, og i januar 2007 ble skolens nye Blackbox i Skeisvannsvegen innviet for dramaelevene.

Kjente elever[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]