Sulpicius Severus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Sulpicius Severus (ca. 363 – mellom 420 og 425), skrev den tidligste biografien om sankt Martin av Tours. Dette verket ble begynt i løpet av den tiden mens sankt Martin fortsatt levde (han døde i 397). Verket ble den mest populære biografi om en meget populær helgen.

Sulpicius Severus var en aristokrat fra regionen Aquitaine i Frankrike og han var utsett til en administrativ karriere og ble utdannet i klassiske fag, men etter det tidlige dødsfallet til hans hustru tok han livet sitt opp til ny vurdering, frasa seg sin karriere og ble klostermunk.

Sulpicius' brevveksling med sin venn Paulinus fra Nola forteller noe om Sulpicius' eget liv og meninger og enda mer om hvordan han grunnla et kloster og om dekorasjonen av dets bygninger. Begge to kom fra senromerske adelsfamilier innen senatet og som deretter valgte en geistlig karriere.

Sulpicius skrev en verdenskrønike, Chronicorum Libri duo or Historia sacra, som strekker seg fra skapelsen av verden og fram til år 400, men utelater historiske hendelser som er nedtegnet i Det nye testamentet. Verket er en viktig kilde til informasjon om den interne kristne striden med arianisme, spesielt i henhold til forhold i Gallia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]