Steiermark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Steiermark

Flagg

Våpen

Kart over Steiermark

Land Østerrike Østerrike
Status Delstat
Hovedstad Graz
Areal 16 392 km²
Befolkning 1 211 000 (2013)
Bef.tetthet 74 innb./km²
Høyder
 – Høyeste:

2995 m (Dachstein)

Koordinater: 47°15′N 15°10′Ø Steiermark er en delstat i Østerrike. Den grenser til Slovenia foruten til nabodelstatene Kärnten, Salzburg, Oberösterreich, Niederösterreich og Burgenland.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Steiermark er sterkt preget av Alpene, spesielt i vest. De viktigste fjellene er Niedere Tauern, Dachstein, Seetaler Alpen og Eisenerzer Alpen. Det fins to store elvesystemer, hvorav Enns drenerer nordover mot Donau og Mur sørover mot Drava. Lengst sydøst er Kärnten forholdsvis flat.

Administrativ inndeling

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Ved siden av bydistriktet (Statutarstadt) Graz består Steiermark av 539 kommuner (Gemeinden) i 12 distrikter (Bezirke), som er oppkalt etter distriktenes forvaltningssted:

Historie[rediger | rediger kilde]

Inntil 1056 hadde Steiermark, som den gang het Karantanermark, vært en del av hertugdømmet Kärnten. Dette året ble området et selvstendig markgrevskap. Keiser Barbarossa gjorde det 1180 til et hertugdømmet og innsatte Ottokar IV som hertug. Etter dennes residens i Steyr (som i dag ligger i Oberösterreich) ble landet kalt Steyrermark/Steiermark. Tittelen hertug av Steiermark tilfalt etter Ottokars død i 1192 hertugene fra Østerrike. På denne måten ble Steiermark i 1282 habsburgsk og forble det til 1918.

Etter første verdenskrig ble hele den sørlige Steiermark ifølge Saint-Germain-traktaten avstått til Jugoslavia.

Commons Commons: Steiermark – bilder, video eller lyd