Slaget i Lister Dyb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Slaget i Lister Dyb
Konflikt: Hannibalsfeiden
Dato 16. mai 1644
Sted Lister Dyb, en dypvannsrenne mellom Sylt og Rømø på sørlige Jyllandskysten mot Fanø bugt, Nordsjøen. Grense mellom Tyskland og Danmark i dag
Resultat
Dansk seier
Parter
Sverige, nederlandske hjelpeflåte i svensk tjeneste Danmark-Norge
Kommandanter
admiral Maarten Thiessen
viseadmiral Henrik Giertsen
schoutbynacht Marcussen
Christian IV av Danmark-Norge
Styrker
14 skip med:
338 kanoner
1600 mann inkludert 700 soldater
9 krigsskip med:
262 kraftigere kanoner
1316 mann
Tap
Uklart, 500 døde mest sannsynlig.
Alle skip sterkt skadet.
11 døde og sårede

Slaget i Lister Dyb var et viktig sjøslag den 16. mai 1644 under Hannibalsfeiden. Christian IV selv førte flåten på 9 skip for første og eneste gang under et sjøslag. Sjøslaget var en viktig sjøkrigshistorisk begivenhet; de nye og spesialiserte krigsskipene med tung artilleri og kraftig konstruksjon utklasset alminnelige fartøyer som var beregnet på både handel og krig. Den nederlandske hjelpeflåten på 14 skip besto av spinkle konstruerte koffardiskiper og armerte fartøyer, som ikke kunne ta opp kamp med ekte krigsfartøyer. Resultatet var et blodbad da de nederlandske fartøyene som var hyret av Sverige for krig mot Danmark-Norge, ble gjennomboret og skutt i sønder av danskene.

Hjelpeflåten unngikk tilintetgjørelse ettersom Christian IV ikke kunne følge etter på grunnere farvann, så nederlenderne ble satt under en sjøblokade. Kongen seilte hjemover mens Pros Mund overtok ansvaret for blokaden ved Lister Dyb. Men under det andre slaget ved Lister Dyb den 25. mai klarte den nederlandske hjelpeflåten å komme seg forbi Pros Mund og tilbake til Vlissingen i Nederlandene uten større tap. Etter å ha vært i Lister Dyb på nytt sammen med Pros Mund vendte kongen tilbake til København i midten av juni.