Scandlines

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scandlines
Org.formAnpartsselskab
CVR‑nummer35487131
BransjeTransport
Etablert1998
Eier(e)3i
DatterselskapScandlines Deutschland GmbH
Eierandel iMS «Color Viking»
HovedkontorKøbenhavn
LandDanmark
Nettstedwww.scandlines.com (en)
www.scandlines.de (de)
www.scandlines.pl (pl)
www.scandlines.se (sv)
www.scandlines.dk (da)

Scandlines er et ferjeselskap som eies av First State European Diversified Infrastructure Fund, 3i og Hermes Investment Management, og som opererer på ruter fra Danmark til Tyskland.

Driftsområdet for rederiets skip var jernbane, bil og passasjerferjer i Danmark, Sverige, Tyskland og de baltiske landene.

Mye av driftsgrunnlaget falt bort når Øresundforbindelsen ble åpnet i 2000. I 2018 ble fergestrekninge Helsingborg og Helsingör overtatt av Forsea. Nå er det kun syv ferjer på to fergestrekninger som er operative, Gedser-Rostock og Rødby-Puttgarden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Scandlines kom første gang i anvendelse i 1991, hvor DSB og det svenske Sweferry (SJ), brukte navnet da de sammenslo deres ruter på Helsingør-Helsingborg.

I 1995 ble fergedriften utskilt fra DSB og i 1997 endredes navnet på rederiet til Scandlines. Det danske selskap ble sammenslått med Deutsche Bahns sin ferge divisjon Deutsche Fährgesellschaft Ostsee GmbH (DFO) ble slått sammen til Scandferries Holding GmbH 21. august 1998. Varemerke Scandlines ble deretter lansert på rederiets ruter mellom Tyskland og Skandinavia. Sweferry ble solgt til Stena Line i 1999. I 2001 kjøpte Stena også konkurrenten på ruten HelsingborgHelsingör, HH-Ferries.

19. juni 2007 bestemte DB og den danske staten seg for å selge Scandferries, nå Scandlines, til et konsortium bestående av 3i, Allianz Capital og Deutsche Seereederei, for 1.560 millioner euro. 3i og Allianz fikk 40 % hver, mens DSR fikk 20 % av aksjene. I 2010 solgte DSR sin andel i Scandferries til de to andre eierne.

30. mai 2012 annonserte Scandlines at Scandferries ville selge en rekke ruter til Stena Line, for fortsatt drift i Stenas regi. Salget omfattet linjene TravemündeVentspils, Travemünde–Liepāja, Nynäshamn–Ventspils, TrelleborgRostock og Trelleborg–Sassnitz. 3i overtok hele Scandferries i 2013 og i 2015 solgte Scandferries og Stena Line sine andeler i ruten Helsingborg–Helsingör, inkludert skip til First State European Diversified Infrastructure Fund. De drev ruten som Scandlines Helsingborg - Helsingör, senere omdøpt til Forsea.

Den svenske delen av Scandlines, SJs datterselskap Sweferry, var frem til 2018 var også med i selskapet. Hermes Investment Management og First State European Diversified Infrastructure Fund kjøpte seg inn i selskapet i 2018.[1]

Scandlines installerte i 2020 rotorseil med 30 meter høye på Copenhagen og i 2022 på Berlin.[2]

Fergestrekninger[rediger | rediger kilde]

Ferjestrekningen Gedser-Rostock[rediger | rediger kilde]

Fergestrekningen Rødby-Puttgarden[rediger | rediger kilde]

Tidligere fergestrekninger[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Press room | Scandlines». www.scandlines.com. Besøkt 16. januar 2023. 
  2. ^ «Powered by the wind | Reduces CO2-emissions | Scandlines». www.scandlines.com. Besøkt 16. januar 2023.