Sand (Suldal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sand
Sand
Fra kaien på Sand
Land Norge Norge
Fylke Rogaland
Kommune Suldal
Areal 1 km²
Befolkning 1 149[a] (2013)
Bef.tetthet 1 149 innb./km²
Postnummer 4130 Suldal

Sand er det største tettstedet og kommunesenter i Suldal kommune i Rogaland. Det har 1 149 innbyggere per 1. januar 2013, og ligger omtrent 30 kilometer sør for Sauda. Sand har fergeforbindelse over Sandsfjorden til Ropeid. Fergesambandet er en del av riksvei 46.

Stedet har lange tradisjoner som handelssentrum og knutepunkt i Ryfylke, og har også en lang historie med skipsbygging. Sand er en småby med kafeer og butikker som er konsentrert rundt hovedgaten med det enkle navnet Gata. Sør for sentrum krysser gangbrua Høse bru, som ble kåret til «bridge of the year» 2013 av det amerikanske reiselivsmagasinet Travel+Leisure[1], Suldalslågen.

Sand var Statkraft sitt administrasjonssenter under utbyggingen av Ulla-Førre anlegget. Dette førte til at standarden på veinettet rundt Sand ble kraftig forbedret. Under utbyggingen bygde Statkraft også en ny barneskole på Sand.

Ryfylkemuseet på vestsiden av havna. Sand kirke på høyden bak sentrum, bygget i 1852.

Kjente personer fra Sand[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Suldal vant «bridge of the year», nrk.no Rogaland 10. januar 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Sand mars 2009
RogalandstubbDenne Rogalandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.